Τουρκία: «Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν επιτρέψει τον επαναπατρισμό γκιουλενιστών και μελών του PKK»

Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους για τον επαναπατρισμό 33 ανθρώπων που η Τουρκία έχει ζητήσει λόγω καταγγελλόμενων διασυνδέσεών τους με οργανώσεις που θεωρεί τρομοκρατικές, ανέφεραν σήμερα κρατικά ΜΜΕ, μετά την εναντίωση που εξέφρασε η Άγκυρα σε μια ένταξη των δύο χωρών στο NATO.

Η Τουρκία λέει πως οι άνθρωποι αυτοί είχαν διασυνδέσεις με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ή με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.  Οι δύο χώρες απέρριψαν 19 αιτήματα και έχουν αφήσει αναπάντητα πέντε, μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, επικαλούμενη το υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως εννέα αιτήματα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης.

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις που επιβάλλουν στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Το NATO και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του NATO απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το NATO στη Βαλτική θάλασσα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters