Τουρκία: Η φρεγάτα TCG Istanbul και ακόμα τρία πλοία εντάσσονται στο Πολεμικό Ναυτικό [pics, vid]

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να ενισχύσει με νέα πολεμικά πλοία, υποβρύχια και άλλων μονάδων επιφανείας το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, όπως εξάλλου ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που θα πρέπει να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για την Ελλάδα.

Όπως αναφέραμε στο OnAlert.gr προ ολίγων ημερών, η Επιτροπή αυτή έδωσε το «πράσινο φως» για τη ναυπήγηση ενός αεροπλανοφόρου αλλά και την επέκταση του προγράμματος ναυπήγησης «εθνικών» πολεμικών πλοίων MILGEM για ακόμα τέσσερις φρεγάτες κλάσης «Istif ή Istanbul».

Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό αμυντικό μέσο ενημέρωσης «TurkDef» ανέφερε ότι στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, πιθανώς με την παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τελετή παράδοσης τεσσάρων πλοίων στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για:

Η σημασία και ο ρόλος τους

Συνοπτικά, η ένταξη της πρώτης φρεγάτας κλάσης Istanbul σηματοδοτεί την έναρξη της σταδιακής απόσυρσης φρεγατών κλάσης Yavuz. Τα πλοία ανεφοδιασμού και γενικής υποστήριξης θα επεκτείνουν την επιχειρησιακή εμβέλεια των κύριων μονάδων κρούσης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με το TCG Derya να λειτουργεί και ως πλοίο διοίκησης – ελέγχου σε περίοδο πολέμου, ενώ μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις με USV (Unmanned Surface Vessel).

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία δείχνει την σημασία που δίνει στα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, με την ένταξη του Marlin, που κατασκευάζεται από τα ναυπηγεία Sefine σε συνεργασία με την εταιρεία Aselsan και το οποίο έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας ενώ μπορεί να εκτελέσει αποστολές όπως ηλεκτρονικός πόλεμος, αναγνώριση, επιτήρηση, περιπολίες για την ασφάλεια και την προστασία βάσεων, λιμανιών, αλλά και υποστήριξη αποβάσεων από αμφίβιες δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: TurkDef / Φωτογραφία αρχείου Reuters