Toυρκία: Iσλαμική μαντίλα και στο Κοινοβούλιο

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αφήνει κανένα θεσμό που να μην αλλάζει τους κανόνες τυο Κεμαλικού  κράτυς της Τουρκίας. Τώρα η συζήτηση αφορά την ισλαμική μαντίλα στο τουρκικό Κοινοβούλιο καθώς από το 1924 δεν επιτρέπεται καμία γυναίκα βουλευτής να φορά την ισλαμική μαντίλα.

Με την άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στο δημόσιο με την ανακοίνωση του δημοκρατικού πακέτου τον προηγούμενο μήνα από τον ίδιο τον Ερντογάν, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν αν αυτή η άρση αφορά και τις γυναίκες στο Κοινοβούλιο.
Η βουλευτής Ικονίου Γκιουλάϊ Σαμαντζί από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου φορώντας την ισλαμική μαντίλα! Ηδη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ τόνισε πως « δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την μαντίλα εντός του Κοινοβουλίου».
Το 1999 μια τουρκάλα βουλευτής, η Μερβέ Καβακτσί η οποία είχε εκλεγεί από το ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας, είχε επιχειρήσει να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας στο Κοινοβούλιο φορώντας την ισλαμικής μαντίλα. Τότε με την απόφαση του προεδρείου και τις πιέσεις των βουλευτών είχε εκδιωχθεί από την αίθουσα συνεδριάσεων και το τουρκικό δημόσιο της πήρε την τουρκική υπηκοότητα καθώς διέθετε και αμερικανική υπηκοότητα.