Τουρκία: Καταρρέει η λίρα μετά την καρατόμηση και του Νο 2 της Κεντρικής Τράπεζας από τον Ερντογάν

Η λίρα της Τουρκίας υποχώρησε αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας, στη δεύτερη καρατόμηση κορυφαίου στελέχους σε 10 ημέρες.

Ο Ερντογάν απέλυσε τον Μουράτ Τσετινκαγιά, ο οποίος τοποθετήθηκε στην τράπεζα το 2019, με μεσονύχτιο προεδρικό διάταγμα. Τον αντικατέστησε με τον Μουσταφά Ντάμαν, ένα κορυφαίο στέλεχος της Μόργκαν Στάνλεϋ στην Τουρκία, ο οποίος εργάστηκε με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Απαχάπ Καβτσίογλου στην τοπική Esbank τη δεκαετία του 1990.

Η λίρα μειώθηκε κατά 2,2% σε 8,37 ανά δολάριο το πρωί της Τρίτης, πλησιάζοντας το χαμηλό ρεκόρ των 8,58 λιρών ανά δολάριο που σημειώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Ερντογάν έφερε τον Καβσιόγλου να ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας στις 19 Μαρτίου, απολύοντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νασί Αγκμπάλ.

Έκτοτε, η λίρα έχει χάσει το 13% της αξίας της λόγω ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών ότι ο Καβσίογλου θα μειώσει τα επιτόκια – ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι το υψηλό κόστος δανεισμού είναι πληθωριστικό, κάτι που έρχεται αντιμέτωπο με την οικονομική θεωρία.

Ο Αγκμπάλ είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 19% από 10,25% από την άφιξή του στις αρχές Νοεμβρίου, κερδίζοντας τον έπαινο ξένων επενδυτών. Ο πληθωρισμός στη χώρα ανέρχεται στο 15,6%.

Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν, ο οποίος έδωσε στον εαυτό του τη δύναμη να προσλαμβάνει και να απολύει αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών το 2018, επανέλαβε μια έκκληση στους Τούρκους να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα και τον χρυσό που τυχόν διαθέτουν με λίρες, λέγοντας ότι θα ήταν μια «win-win» στρατηγική για τη χώρα και τους ίδιους. Η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 14% από την αναχώρηση του Αγκμπάλ.

Η επταμελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, στην οποία συμμετέχουν ο Καβσίογλου και ο Ντουμάν, συγκαλείται για να αποφασίσει για τα επιτόκια στις 15 Απριλίου.

Πηγή: Ahvalnews