Τουρκία: Λογοκρισία στον Τύπο για τα τρομοκρατικά χτυπήματα

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

«Απαράδεκτο μέτρο» θεωρούν τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης τη λογοκρισία που επιβλήθηκε στη μετάδοση εικόνων και φωτογραφιών από τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στην περιοχή Ρεϊχάνλι όπου σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 100.
Η κυβέρνηση απόφαση του δικαστηρίου της τουρκικής πόλης Ρείχάνλι που βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσε πως « σε σχέση με το γεγονός απαγορεύεται η μετάδοση , η αναμετάδοση εικόνων και ήχων που έχουν σχέση με το γεγονός από κάθε είδους Μέσα Ενημέρωσης, καθώς αποτελούν πειστήρια για την έρευνα που ήδη διενεργείται».

Έτσι τα τουρκικά ΜΜΕ δεν μετέδωσαν κανένα βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης και ούτε τώρα μπορούν να μεταδώσουν κάποια άλλη εικόνα, από τα συντρίμμια , τις καταστροφές κτλ.
«Βρίσκω σωστή την απόφαση. Αυτό έπρεπε να γίνει. Παρόμοιες πρακτικές έχουν γίνει και σε άλλες χώρες. Αν δείτε το αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα διαπιστώσετε πως είναι σωστές και αποτελεσματικές. Γι’αυτό εκτιμώ την ευαισθησία της δικαιοσύνης πάνω στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Συμβούλιο Τύπου της Τουρκίας εξέφρασε την αντίθεση του με την πρακτική της απαγόρευσης και της λογοκρισίας και ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης.
« Η διεξαγωγή μυστικής έρευνας είναι αποδεκτή στα δημοκρατικά καθεστώτα όμως αυτή η αρχή δεν μπορεί να προηγείται του δικαιώματος της ενημέρωσης του λαού και ούτε μπορεί να την εμποδίσει. Δεν έχει δοθεί καμία νομική βάση στην απόφαση που ουσιαστικά αποκλείει την ενημέρωση του λαού σχετικά για μια τρομοκρατική επίθεση που έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40 συμπολίτες μας. Ζητούμε την επανεξέταση της απόφασης και σε περίπτωση που δεν γίνει θα αποταθούμε στα αρμόδια όργανα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χουσείν Τσελίκ πάντως με αναλυτικό τρόπο εξήγησε τους λόγους της λογοκρισίας και έδειξε πως η Άγκυρα θέλει να προβάλλονται μόνο οι πληροφορίες που θέλει να μεταδίδονται η ίδια η κυβέρνηση/
« Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι μεταδίδουν και κάποια πληροφορία που μαθαίνουν από κάποιους. Παρασκηνιακές πληροφορίες. Κάποτε αναμεταδίδουν δηλώσεις του πολίτη στο δρόμο. Αυτό φτάνει στο σημείο να μεταδίδονται ειδήσεις που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο που βοηθά η υπόθεση και παρόμοιες υποθέσεις να προχωρούν με ήρεμο τρόπο»
Αυτό ίσως να είναι και ένα σημάδι μελλοντικών λογοκρισιών που μπορούν να επιβληθούν στον τουρκικό Τύπο με προφάσεις « εθνικού συμφέροντος, μυστικότητας ή συνέχισης διεξαγωγής ερευνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Toυρκία: Eκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων 40 νεκροί – ΒΙΝΤΕΟ