Τουρκία: Σε 24 ώρες «χάθηκαν» 10$ από τον κατώτατο μισθό λόγω «βουτιάς» της λίρας

Ο νέος κατώτατος μισθός των 4.250 λιρών στην Τουρκία δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους και την αντιπολίτευση εν μέσω της αιμορραγίας του εθνικού νομίσματος, εξαιτίας των «πειραματισμών» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία αύξησε τον κατώτατο μισθό της κατά 50% στις 4.250 λίρες ανά μήνα, για να αντιμετωπίσει το συναλλαγματικό κραχ και την άνοδο του πληθωρισμού, όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν στις 16 Δεκεμβρίου.

Όμως η αξία του κατώτατου μισθού υπολογιζόμενου σε δολάρια μειώθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες, από 275 δολάρια σε 265 δολάρια, εξαιτίας  της νέας βουτιάς της τουρκικής λίρας.

Η αξία του κατώτατου μισθού για το 2021 σε δολάρια – περίπου 2.825 λίρες μηνιαίως πριν την αύξηση της 16ης Δεκεμβρίου – έχει πέσει στα 175 δολάρια από 380 δολάρια στην αρχή του έτους, λόγω της νομισματικής κρίσης, της δεύτερης στην Τουρκία μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, δεν δέχεται τον υπολογισμό της αξίας του κατώτατου μισθού σε δολάρια.

«Το νόμισμά μας είναι γνωστό και είναι η λίρα και δεν θα το αφήσουμε να το καταπιούν», είπε.

Επιπρόσθετα ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο Νουρεντίν Νεμπάτι, υπερθεμάτισε: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πολύ υψηλότερη από τον πληθωρισμό», μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά ρεκόρ.

Ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) – αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία-  Ενγκίν Αλτάι, είπε ότι ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είχε καθοριστεί στις 5.955 λίρες. Επί του παρόντος, ένας εργαζόμενος κατώτατου μισθού έχασε το 30% του εισοδήματός του σε αξία δολαρίου, είπε.

Ο Müsavat Dervişoğlu, αντιπρόεδρος του δεξιού «Καλού Κόμματος» της Ακσενέρ, είπε ότι ο μισθός θα έπρεπε να ήταν πάνω από 5.000 λίρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το όριο πείνας για μια τετραμελή οικογένεια είναι 3.194 λίρες και το όριο της φτώχειας είναι 10.396 λίρες.

Από την πλευρά της η Συνομοσπονδία των Εργατικών Συνδικάτων της Τουρκίας κάλεσε όσους καυχιούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού να προσπαθήσουν να ζήσουν με αυτόν για ένα μήνα.

«Είναι αδύνατο να τα βγάλεις πέρα ​​με αυτόν τον κατώτατο μισθό!». είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Με πληροφορίες από Duvar