Τουρκία: Ο Ερντογάν «έκλεισε» το Twitter για να μην δέχεται κριτική για την αντίδραση στον σεισμό

Η πρόσβαση στο Twitter ήταν αδύνατη σήμερα σε μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία, εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής στο διαδίκτυο για την απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στον φονικό σεισμό.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι δεν είχαν πρόσβαση στο twitter στην Τουρκία. Η υπηρεσία παρακολούθησης διακυβέρνησης του διαδικτύου netblocks.org επεσήμανε ότι η πρόσβαση στο Twitter ήταν περιορισμένη «σε αρκετούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Τουρκία».

Μετά το «ξέσπασμα» της δημόσιας κριτικής για την αργή ανταπόκριση της κυβέρνησης Ερντογάν στους σεισμούς της Δευτέρας, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την περισσότερη πρόσβαση στο Twitter – μια κύρια πηγή επικοινωνίας για συγγενείς θυμάτων, επιζώντες αλλά και εθελοντές στα συνεργεία έρευνας και διάσωσης.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταδίκασε αυτήν την κίνηση, προτρέποντας όσους βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Twitter για συντονισμό με VPN.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχθηκε σήμερα ότι στην αρχή υπήρχαν προβλήματα στον συντονισμό και την οργάνωση, αλλά πλέον έχουν επιλυθεί. «Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», είπε.

Αναγνώρισε «κενά» στην ανταπόκριση των αρχών στον σεισμό που έπληξε τη χώρα του και τη Συρία, καταδικάζοντας ωστόσο την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του.

«Τώρα είναι ώρα για ενότητα, για αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ανεχθώ ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι, μια από τις πιο πληγείσες στα σύνορα με τη Συρία.

«Φυσικά, υπάρχουν κενά, είναι αδύνατο να ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την απομάκρυνση των ερειπίων και την κατασκευή κατοικιών.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται στους 9.057, συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters