Τουρκία: Ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 47,83% τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τις ετήσιες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο τέλος του χρόνου στην Τουρκία το 59%.

Onalert Newsroom
Τουρκία - πληθωρισμός

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε και πάλι άνοδο τον Ιούλιο στο 47,83% σε ετήσια βάση, έπειτα από οκτώ μήνες επιβράδυνσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε μηνιαία βάση, το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία είχε φθάσει τον Ιούνιο στο 38,2% σε ετήσια βάση, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 18 μήνες, αφού είχε αγγίξει τον Οκτώβριο το 85,5%.

Εντούτοις η αύξηση αυτή είχε προβλεφθεί από την κεντρική τράπεζα, η οποία την είχε ανακοινώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει στις 27 Ιουλίου η νέα επικεφαλής της, η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.

Σύμφωνα με τις ετήσιες προβλέψεις της, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο τέλος του χρόνου στην Τουρκία το 59%, υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, όμως «η σταθερότητα» θα έρθει από το 2025, διαβεβαίωσε υποσχόμενη να κάνει τα πάντα για να τον περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται ωστόσο τακτικά από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag): σύμφωνα με αυτούς τους οικονομολόγους, η αύξηση των τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 69,21% τους 12 παρελθόντες μήνες.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στο αυτί του Ταγίπ Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ανησυχίες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα

Σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών, η ενίσχυση των Δημοκρατικών θα δυσκόλευε την υλοποίηση δεσμεύσεων του Τραμπ σχετικά με τα F-35

Τούρκοι στρατιώτες στην άσκηση «EFES-2026»
ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία θέλει στρατιωτικές βάσεις σε Αφρική και Ασία – Οι συνομιλίες με τη Λιβύη και η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας

Οι επαφές με αξιωματούχους από Βεγγάζη και Τρίπολη για την δημιουργία κοινής διοικητικής δομής - Η πρόταση του Ριάντ και η παραμονή της ΕΛΔΥΣΑ