OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο υπουργός Οικονομικών ξεκινάει περιοδεία για να «φέρει πίσω» τους ξένους επενδυτές

07/09/2023 - 17:37
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κρίση, θα ξεκινήσει μεγάλη περιοδεία σε επενδυτές, πολλοί από τους οποίους την εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια, φοβισμένοι από τη σκλήρυνση της εξουσίας και την οικονομική αστάθεια.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα με τις χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στην Ινδία, και θα συνεχισθεί στην Ευρώπη και μετά στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτόχρονα η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξή της στη νέα ομάδα του υπουργού και της κεντρικής τράπεζας, δηλώνοντας «αποφασισμένη να συνοδεύσει την Τουρκία στην υλοποίηση των πολιτικών της» που έχουν στόχο να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

«Πηγαίνουμε αύριο στη G20, ακριβώς μετά θα πάω στη Γερμανία. Θα μεταβούμε στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρό μας για συνεδριάσεις στον ΟΗΕ. Θα υπάρξουν συναντήσεις με επενδυτές. Μετά θα πάμε στο Λονδίνο και στην Ασία», δήλωσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

«Δεν θα μείνει επενδυτής με τον οποίο να μην μιλήσουμε», υποσχέθηκε ο υπουργός, ο οποίος διορίσθηκε μετά την επανεκλογή, στα τέλη Μαΐου, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν υποχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία λόγω της κατάρρευσης του νομίσματός της και της ανόδου του πληθωρισμού.

Κάτω από το 1% τα τουρκικά ομόλογα ξένων επενδυτών

Τα τουρκικά ομόλογα, που κατέχουν ξένοι επενδυτές, είναι πλέον κάτω του 1% του συνόλου τους, από περίπου 20% το 2015, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Ο πληθωρισμός έφθασε το 58,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, αφού είχε μειωθεί τον Ιούνιο στο 38,2%. Τον Οκτώβριο 2022 είχε φθάσει στο 85,5%, το υψηλότερο επίπεδό του.

Σύμφωνα με τις προβολές που δόθηκαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση υπολογίζει σε πληθωρισμό 33% το 2024, μετά 15,2% το 2025 και τέλος 8,5% το 2026.

Για να ρίξει τον πληθωρισμό, η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε σταδιακά το βασικό επιτόκιό της στις αρχές Ιουνίου από 8,5% σε 25%.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε προηγουμένως αντιταχθεί σε αυξήσεις των επιτοκίων, ισχυριζόμενος, σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, πως τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Ο αρχηγός του κράτους τάχθηκε χθες, Τετάρτη, υπέρ της συνέχισης «μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής» και φάνηκε να προσυπογράφει την ορθοδοξία της νέας ομάδας εμπειρογνωμόνων του σχετικά με τα επιτόκια και να στηρίζει πλήρως τις συμβατικές επιλογές του υπουργού του επί των Οικονομικών.

Στις συνθήκες αυτές, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει τη στήριξή της προς την Τουρκία κατά 18 δισεκ. δολάρια, επιπλέον των 17 δισεκ. που της έχει ήδη χορηγήσει, καθώς ο αντιπρόσωπός της στην Τουρκία, ο Ουμπέρτο Λόπες, εκτιμά σε ανακοίνωσή του πως η χώρα προχωρεί «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: ΜΕΧΜΕΤ ΣΙΜΣΕΚΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης [vids]

11/02/2026 - 19:43
Altay
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Altay: «Παίρνει φωτιά» η γραμμή παραγωγής των τουρκικών αρμάτων μάχης νέας γενιάς – Το 2028 θα έχουν παραδοθεί 85

11/02/2026 - 12:42
Φιντάν - Τουρκία - ΕΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

06/02/2026 - 17:45

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Η Γερμανία θα στείλει πυραύλους για Patriot, αν στείλουν και οι άλλοι σύμμαχοι – Η Βρετανία παραδίδει πυραύλους LMM

Επιφυλακτικός ο Νετανιάχου για μια συμφωνία με το Ιράν: «Ο πρόεδρος Τραμπ δημιουργεί τις συνθήκες»

ArianeGroup: Γαλλία και Γερμανία συζητούν την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού βαλλιστικού πυραύλου – «Μιλάμε για εμβέλεια τουλάχιστον 1.000 χιλιομέτρων»

Arctic Sentry: Η Σουηδία στέλνει Gripen και ειδικές δυνάμεις να περιπολούν στην Γροιλανδία, στο πλαίσιο της νέας αποστολής του NATO

Γερμανία: Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε ως «απαράδεκτη» την προσφυγή κατά της εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ

Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων: Κομβικός ο ρόλος της ναυπηγικής βιομηχανίας στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Όταν ο κατηγορούμενος για κατασκοπεία Σμήναρχος έκανε βόλτα στο Σινικό Τείχος με τους Κινέζους που τον στρατολόγησαν – Φωτογραφίες ντοκουμέντα

GCAP: Η Ιταλία πήρε έγκριση για την πρώτη χρηματοδότηση – Μένει να βρει άλλα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ

Top News

Το πρώτο Ψυχοσάββατο του χρόνου και τα κόλλυβα που μπορούμε να φτιάξουμε

Γιώργος Μαζωνάκης: Θα χειρουργηθεί για πέτρες στη χολή - Παραμένει στο νοσοκομείο

Ιωάννα Τούνη: Με κρίνουν λες και πήραμε λεφτά από την τσέπη τους

Αγγελική Νικολούλη: Το βίντεο και η έκπληξη που ετοίμασαν οι συνεργάτες της για τα γενέθλιά της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert