Ακάρ: Οι κυρώσεις για τους S-400 υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και το συμμαχικό πνεύμα στο NATO

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Άγκυρα, με αφορμή την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, όπου καταδικάζει την απόφαση της Ουάσινγκτον ενώ «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου για τα «θεμέλια» της συμμαχίας του NATO.

Κάνοντας λόγο για «υπονόμευση» του πνεύματος της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών της συμμαχίας του NATO, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας εκφράζει την αντίθεση του με την αμερικανική πρωτοβουλία για επιβολή κυρώσεων, η οποία αναγκάζει την Άγκυρα να προβεί σε «απαραίτητα μέτρα».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας καταδικάζει την απόφαση κυρώσεων των ΗΠΑ, ενώ τονίζει ότι δεν συμβαδίζει με τις τρέχουσες στρατιωτικές και πολιτικές πραγματικότητες και την ασφάλεια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι η επιβολή κυρώσεων σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ όχι μόνο θα υπονομεύσει το πνεύμα συμμαχίας, αλλά θα υπονομεύσει και την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων.

Η διαλειτουργικότητα του NATO και οι S-400

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει ότι, αφενός η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της, αφετέρου οι σύμμαχοι της στο NATO οφείλουν να επιδεικνύουν κατανόηση στις ανάγκες που έχει η Άγκυρα ως προς την προστασία της από απειλές.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η ανακοίνωση, οι εταίροι στο NATO έχουν ενημερωθεί ότι τα πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν θα ενσωματωθούν στο δίκτυο άμυνας του NATO και ότι θα δεν λειτουργούν διαλειτουργικά με νατοϊκά συστήματα, ωστόσο η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για την αλληλεπίδραση τους με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

Ένας από τους ανθρώπους που στόχευσαν οι αμερικανικές κυρώσεις είναι ο επικεφαλής της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος ωστόσο υποβάθμισε τις αμερικανικές κυρώσεις και δήλωσε επίσης σήμερα: «Περιμένουμε πως αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ τις σχέσεις μας».

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όπως είπαν και οι ίδιοι, υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Εμείς και αυτοί περιμένουμε πως αυτό θα συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ντεμίρ μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Θα βρούμε λύσεις γι’ αυτό στους κύκλους μας. Από την πλευρά μας, η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανιάς θα συνεχισθεί, ίσως περισσότερο γρήγορα», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Φωτογραφία Reuters