Toυρκία: Oικονομικό σκάνδαλο 5 δισ. δολαρίων στην Αεροπορία

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οικονομικό σκάνδαλο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ξεσπάσει στην πολεμική αεροπορία της Τουρκίας. Οικονομικοί ελεγκτές που έστειλε η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησαν τις εργασίες και ξεσκονίζουν όλες τις οικονομικές συναλλαγές στις προμήθειες και ανακάλυψαν πως υπάρχει μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και αυτά που φαίνονται στο ταμείο.
5 δισεκατομμύρια δολάρια «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκεια των ετών του 1987-2012.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως οι ελεγκτές ζήτησαν επιπλέον παραστατικά για να καταφέρουν να βρουν τα ίχνη των χρημάτων όμως οι αξιωματικοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας επικαλέστηκαν «λόγους εθνικής ασφάλειας» και αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες όπως και τα παραστατικά των συναλλαγών του τμήματος προμηθειών.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Taraf η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας αγόραζε διάφορα τρόφιμα ακόμα και έπιπλα γραφείου και τα δάνειζε σε άλλες εταιρείες ή τα αγόραζε στα τιμολόγια όμως τα προϊόντα δεν έφταναν ποτέ στις αποθήκες. Και όλα αυτά γίνονταν τόσα χρόνια χωρίς κανείς να μπορεί να πραγματοποιήσει κανένας έλεγχος από την τουρκική κυβέρνηση.