Τουρκία: “Παίζει” το χαρτί του ΝΑΤΟ στις εκκαθαρίσεις στο στράτευμα

Πρώτη δημοσίευση: 2018-05-17 14:56:54
Τελευταία ενημέρωση:2018-05-17 15:47:54

Απόρρητα νατοϊκά έγγραφα βρέθηκαν στο γραφείο του διοικητή του 2ου Tάγματος Aρμάτων Mάχης Αντισυνταγματάρχη Μετίν Γκιουλτεκίν, ο οποίος θεωρείται βασικός ύποπτος για το πραξικόπημα στην Τουρκία. Τα τουρκικά ΜΜΕ με πηχυαίους τίτλους τονίσουν ότι “Νατοϊκά έγγραφα βρέθηκαν στα χέρια των πραξικοπηματιών”. Η είδηση μεταδόθηκε μεταξύ άλλων και από το πρακτορείο Αnatolu.  Από ότι φαίνεται η Τουρκία παίζει χαρτί του ΝΑΤΟ στις εκκαθαρίσεις στο στράτευμα για να αιτιολογήσει τις καρατομήσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Anatolu, κατά την διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, στο Γκαζιαντέπ, στο αρχηγείο της 5ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων συνελήφθησαν 36 άτομα.

Στο γραφείο του διοικητή του 2ου Tάγματος Aρμάτων Mάχης Αντισυνταγματάρχη Μετίν Γκιουλτεκίν, βρέθηκαν 41 απόρρητα έγγραφα μεταξύ των οποίων υπήρχαν και άλλα έγραφα του Γενικού Επιτελείου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο Γενικός Εισαγγελέας του Γκαζιαντέπ, κατασχέθηκαν 41 απόρρητα έγγραφα εκ των οποία κάποια φέρουν τον χαρακτηρισμό “ΝΑΤΟικού απορρήτου”. Τα εν λόγω έγγραφα κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια έρευνας στο δωμάτιο του Ανχη Μετίν Γκιουλτεκίν.

Ο Γκιουλτεκίν καταδικάσθηκε, αφού ύστερα από έρευνα, του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, κρίθηκε ότι δεν είχε την άδεια να τα κατέχει.

Συγκριμένα, η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί δίωξη στον Γκιουλτεκίν και να ζητηθεί η τιμωρία του για παράνομη απόκτηση και κατοχή απορρήτων εγγράφων σχετικών με την ασφάλεια του κράτους.

Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Γκαζιαντέπ απέρριψε την ένσταση του Γκιουλτεκίν ι επειδή δεν ήταν ο ίδιος παρών κατά την έρευνα και δεν γνωρίζει πως βρέθηκαν στο δωμάτιο του και αν ήταν όντως δικά του.

Στον Γκιουλντεκίν, ο οποίος δικάστηκε μαζί με άλλους 36 υπόπτους από την 5η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων για την εμπλοκή τους στην απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης του κράτους.

Απόδοση από το Anadolu Agency.