Τουρκία: Παραδόθηκε η δεύτερη «αόρατη» κορβέτα

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Παραδόθηκε στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό η δεύτερη τουρκικής κατασκευής κορβέτα με την ονομασία Büyükada. To συγκεκριμένο πλοίο ναυπηγήθηκε από το ναυπηγείο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Στην τελετετή παράδοσης συμμετείχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Νετζνέτ Οζέλ και ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου.

Η τουρκικής κατασκευής κορβέτα Heybeliada είχε παραδοθεί στο Ναυτικό το 2012. Το κόστος ναυπήγησης της κορβέτας Büyükada έφτασε τα 260 εκατομμύρια δολάρια ενώ όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ ανέφερε πως το προβλεπόμενο κόστος ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια όμως το ναυπηγείο του Ναυτικού μείωσε δραστικά το κόστος.
Η κορβέτα Büyükada είναι διαστάσεων 99.5×14.4×3.5 μέτρων και αναπτύσσει ταχύτητα 29 κόμβων. Προορίζεται για αποστολές Ανθυποβρυχιακού Πολέμου και Περιπολίας. Ο κύριος οπλισμός αποτελείται από πρόσθιο πυροβόλο 76mm, 8 εκτοξευτές βλημάτων επιφανείας-επιφανείας Harpoon, σύστημα RAM, 2 εκτοξευτές τορπιλών Mk32 και δύο τηλεχειριζόμενα Σταθεροποιημένα Βάθρα Πολυβόλου (STAMP) 12,7mm κατασκευής τουρκικής Aselsan. Το υπόστεγο μπορεί να φιλοξενήσει οργανικό ελικόπτερο S-70B2 Seahawk. Tα ηλεκτρονικά συστήματα, φέρουν τρισδιάστατο (3D) ραντάρ επιτήρησης SMART-S Mk2 μέγιστης εμβέλειας 250km, σύστημα ιχνηλάτησης και ελέγχου βολής STING EO Mk2 που ολοκληρώνονται στο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης GENESIS, το οποίο αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ανάπτυξης Λογισμικού του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το συγκεκριμένο πλοίο έχει ιδιότητες Stealth , οι γείτονες μας το αποκαλούν «πλοίο φάντασμα» καθώς δεν εντοπίζεται εύκολα από τα ραντάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Άκυρος ο διαγωνισμός ναυπήγησης κορβετών

Η κορβέτα Ηeybeliada παρουσιάστηκε στον Τύπο.Φωτογρφίες και ΒΙΝΤΕΟ