Τουρκία: «Πάτωσε» στον παγκόσμιο χάρτη για τις επιδόσεις της στο κράτος Δικαίου

Η Τουρκία κατατάσσεται ως μία από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο αναφορικά με την εφαρμογή του κράτους δικαίου, σύμφωνα με νέα έκθεση που παρουσιάζει η Ahval.

Το World Justice Project, ένας διεθνής οργανισμός με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, τοποθέτησε την Τουρκία στην 117η θέση επί συνόλου 139 χωρών.

Η Δανία βρίσκεται ως καλύτερη χώρα στην κορυφή της λίστας, η οποία συντάσσεται με κριτήρια όπως η τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τα επίπεδα διαφθοράς.

Η Τουρκία κατατάχθηκε στη χειρότερη ή τη δεύτερη χειρότερη θέση στην περιοχή της για πέντε από τις οκτώ κατηγορίες του δείκτη, που κυμαίνονται από την ανοικτή κυβέρνηση έως την τάξη και την ασφάλεια.

Η Τουρκία έλαβε ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες για περιορισμούς που έχει επιβάλλει η κυβερνητική εξουσία, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι ντόπιες υπηρεσίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα «έχουν επαρκή ανεξαρτησία και την ικανότητα να ασκούν αποτελεσματικούς ελέγχους και εποπτεία της κυβέρνησης».

Μόνο η Λευκορωσία, η οποία πρόσφατα κατέστειλε βίαια διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, θεωρήθηκε ότι είχε χειρότερη επίδοση στο θέμα από την Τουρκία στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η Τουρκία αρνήθηκε επανειλημμένα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης του φιλάνθρωπου και φιλελεύθερου ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Τον Νοέμβριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο επιβλέπει την ΕΣΔΑ, θα αποφασίσει εάν θα ασκήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Τουρκίας για την υπόθεση Καβαλά.

Ο δείκτης κράτους δικαίου τόνισε επίσης την αυξανόμενη συγκέντρωση της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, κατατάσσοντάς την 134η από τις 139 χώρες παγκοσμίως όσον αφορά τους περιορισμούς που επιβάλλουν κυβερνητικές εξουσίες, ακριβώς κάτω από την Κίνα.

Στο δημοψήφισμα του 2017 η Τουρκία άλλαξε δραστικά το σύνταγμά της, δίνοντας σαρωτικές νέες εξουσίες στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νέο σύστημα, που οι επικριτές του ονόμασαν «κυριαρχία ενός ατόμου», έγινε έκτοτε αντιδημοφιλές, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας να σχηματίζουν έναν ευρύ συνασπισμό για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τις αλλαγές στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

Πηγή: Ahvalnews