Τουρκία: «Πιάνουν τόπο» οι χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων από το Κατάρ

Η περσινή πρωτοβουλία του Κατάρ να επενδύσει 15 δις δολάρια στο αποκορύφωμα της νομισματικής κρίσης που έπληξε την Τουρκία πιάνει τόπο όπως ξεκαθαρίζει ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Ντόχα, Φικρέτ Οζέρ.

Ο Φικρέτ Οζέρ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κατάρ ότι η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει το ένα τρίτο των χρημάτων που έλαβε από τη μικροσκοπική χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Ο ηγέτης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ανακοίνωσε το πακέτο οικονομικής στήριξης και επενδύσεων μετά από μια συνάντηση που είχε διοργανωθεί εσπευσμένα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα τον Αύγουστο. Η επίσκεψη ήρθε στον αντίκτυπο της πολιτικής κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες με την τουρκική λίρα να φτάνει στο ιστορικό χαμηλό 7,22 έναντι του δολαρίου.

Το υπόλοιπο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έχει τη μορφή επενδύσεων, δήλωσε ο Οζέρ. Η Qatar Investment Authority (QIA), η Qatari Diar, η Katara Hospitality και αρκετές άλλες επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στη διαδικασία διάθεσης κεφαλαίων σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και της φιλοξενίας, ανέφερε.

Το Κατάρ και η Τουρκία, οι οποίες έχουν διαμορφώσει μια πολιτική και οικονομική συμμαχία στην περιοχή, πραγματοποίησαν ανταλλαγή νομισμάτων ύψους 3 δισ. δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο, ως μέρος ενός χρηματοδοτικού πακέτου που θα βοηθήσει την Τουρκία να αποφύγει μια πλήρη οικονομική κρίση.

Η Τουρκία επιδιώκει να αντλήσει ξένο κεφάλαιο για να ξεπεράσει μια οικονομική ύφεση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την οικονομική κρίση του 2001. Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει νέα συμφωνία δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενίσχυση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας και για τα χρέη στις τράπεζες.

Ο Οζέρ σημείωσε επίσης ότι ένα τμήμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εφαρμόζει αντιτουρκική προπαγάνδα με στόχο την αποθάρρυνση των ξένων επενδύσεων στη χώρα και την αποδυνάμωση της λίρας.

Πηγή: Ahval

Φωτογραφία Αρχείου Reuters