Τουρκία: Πήρε «το πράσινο φως» από την Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο NATO

Η Εθνοσυνέλευση στην Τουρκία υπερψήφισε, μετά από μήνες καθυστερήσεων, το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο NATO.

Τώρα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το πρωτόκολλο αναμένεται να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πλειοψηφία των Τούρκων βουλευτών ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας της Σουηδίας, συμπεριλαμβανομένων μελών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη ψηφοφορία συμμετείχαν 346 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 287 από τους βουλευτές και κατά ψήφισαν 55.

Η Ουγγαρία είναι πλέον η μόνη χώρα Ουγγαρία που δεν έχει ακόμη επικυρώσει το αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στο NATO, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Έρχονται τώρα και τα F-16;

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει με την ένταξη της Σουηδίας εάν οι ΗΠΑ οριστικοποιήσουν τη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε επανειλημμένα ότι θα υποστήριζε το αίτημα αγοράς της Τουρκίας, ωστόσο η Γερουσία των ΗΠΑ, είναι ακόμα αντίθετη με την πώληση των μαχητικών.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, αξιωματούχοι στην Άγκυρα αναμένουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ενημερώσει τώρα επίσημα το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Επίσης, πολλοί είναι αυτοί σε Άγκυρα και Αθήνα που υποστηρίζουν ότι η έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία θα έρθει ταυτόχρονα με την έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

Φωτογραφία αρχείου Reuters