Τουρκία: Ποιό κράτος Δικαίου; Προστατευόμενος μάρτυρας ομολογεί ότι ενοχοποίησε αθώους γιατί τον απειλούσαν!

Ένας άντρας που αποκαλείται με τα αρχικά Ι.Ι. του οποίου η ανώνυμη μαρτυρία κατά 43 ατόμων οδήγησε σε συλλήψεις σε αρκετές πολιτικές υποθέσεις στην Τουρκία, ανέφερε σε επιστολή προς δικηγόρους που εμπλέκονται στις υποθέσεις ότι είχε καταθέσει αφού υπέστη σωματικά βασανιστήρια και ενώ η οικογένειά του βρισκόταν υπό απειλή!

Δύο σημαντικές υποθέσεις στις οποίες τα δικαστήρια χρησιμοποίησαν τη μαρτυρία του Ι.Ι. ήταν εκείνες όπου μια ένωση αριστερών δικηγόρων, τη ÇHD και τα μέλη του δημοφιλούς τουρκικού λαϊκού συγκροτήματος Grup Yorum που αντιμετώπισαν κατηγορίες για τρομοκρατία.

«Με απείλησαν με σύλληψη, εκτός αν καταθέσω», έγραψε ο Ι.Ι. στην επιστολή του, που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο ειδήσεων Bianet. «Απαιτώ την απόσυρση αυτής της μαρτυρίας, την οποία δεν έδωσα με δική μου βούληση», σημειώνει.

Η μαρτυρία του I.I. εναντίον του μέλους του Grup Yorum Ibrahim Gökçek -ο οποίος πέθανε στις 7 Μαΐου μετά από απεργία πείνας 323 ημερών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση του συγκροτήματός του από το κράτος- χρησιμοποιήθηκε ως απόδειξη της εμπλοκής του Gökçek με την μαχητική μαρξιστική-λενινιστική ομάδα DHKP-C, την οποία η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι θεωρούν ως τρομοκρατική ομάδα.

Ο Ι.Ι. είχε πει στην αστυνομία ότι ο Gökçek έπαιζε μπαγλαμά στο συγκρότημα και ρωτήθηκε αν τον είδε να πηγαίνει σε ένα μυστικό και ασφαλές δωμάτιο στο πολιτιστικό κέντρο της μπάντας που είναι γνωστό στον τουρκικό Τύπο ως «κοσμική αίθουσα». Οι λεγόμενες κοσμικές αίθουσες φέρεται ότι χρησιμοποιούνται από παράνομες οργανώσεις για να κρατούν μυστικά έγγραφα ή να σχεδιάζουν παράνομες δραστηριότητες.

«Τους είπα ότι δεν υπήρχε ποτέ «κοσμική αίθουσα» στο Cultdil Cultural Center», έγραψε στην επιστολή, αναφερόμενος στο κέντρο της μουσικής ομάδας.

Παρά τις δηλώσεις του Ι.Ι.  για το αντίθετο, η τελική του μαρτυρία ανέφερε τον υψηλό ρόλο του Gökçek στο DHKP-C και τις συχνές επισκέψεις του στο «κοσμικό δωμάτιο». Στην επιστολή του ο Ι.Ι. είπε ότι είχε αναγκαστεί να υπογράψει μια διαφορετική εκδοχή της αρχικής μαρτυρίας του υπό την απειλή διαρκών βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης.

Ο Gökçek -που έπαιζε μπάσο, όχι μπαγλαμά στο συγκρότημα- βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για τρομοκρατία μαζί με την Helin Bölek και τον Mustafa Koçak, που επίσης πέθαναν τον Απρίλιο μετά από παρατεταμένες απεργίες πείνας.

Ο Koçak καταδικάστηκε για προμήθεια όπλων για τη δολοφονία ενός Τούρκου εισαγγελέα, αν και το  αρνήθηκε. Τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία που οδήγησαν στην καταδίκη του ήταν η κατάθεση δύο μυστικών μαρτύρων: ο πρώτος κατέθεσε τελείως διαφορετικά στοιχεία από περίπου 150 άλλους, ενώ ο δεύτερος είπε ότι είχε υποστεί βασανιστήρια για να καταθέσει.

Και οι δύο μάρτυρες εναντίον του Koçak, που αποκαλούνται με τα αρχικά C.Y. και I.I. απέσυραν τις καταθέσεις τους με επιστολές που έστειλαν από το εξωτερικό αφού έφυγαν από την Τουρκία από φόβο για την ασφάλειά τους.

Ο δικηγόρος Selçuk Kozağaçlı, ο οποίος ο ίδιος δικάζεται στην υπόθεση ÇHD, ζήτησε από το δικαστήριο να «λάβει υπόψη τη νέα δήλωση του Ι.Ι. που μιλά για πίεση και χειραγώγηση [υπό κράτηση] καθώς το δικαστήριο εξετάζει τη μυστική μαρτυρία του, η οποία από μόνη της δεν χαρακτηρίζεται ως ακλόνητη απόδειξη και δεν υποστηρίζεται από άλλα αποδεικτικά στοιχεία που το κάνουν».

Πηγή: Ahval