Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το τεστ του πυραύλου SOM

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε σημαντικό τεστ με τον τουρκικής κατσκευής κατευθυνόμενο cruise πύραυλο ακριβείας που έχει την ονομασία SOM. Δυο τουρκικά F-16 απογειώθηκαν από τη βάση Μπάρτιν στη βόρεια Τουρκία και πέταξαν σε ένα πλοίο του τουρκικού Ναυτικού «κλείδωσαν» του πυραύλους στο στόχο. Δεν πραγματοποίησαν καμία εκτόξευση και επέστρεψαν στη βάση τους. Οι επιστήμονες της Τουρκικής εταιρείας Ερευνών και Επιστημών (TÜBİTAK) παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό όλη τη φάση του τεστ το οποίο σύμφωνα με τους τούρκους ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Ο κατευθυνόμενος πύραυλος SOM θα ικανοποιήσει τις ανάγκες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να μπορούν τα αεροσκάφη της να βάλλουν εναντίον στόχων με μεγάλη ακρίβεια και χωρίς να εισέρχονται στο βεληνεκές της εχθρικής αεράμυνας.
Οι αρχικές εκτιμήσεις προβλέπουν πως το βεληνεκές του πυραύλου SOM-A θα φτάνει τα 200 χιλιόμετρα. Πάντως το SOM-B προβλέπεται να έχει εμβέλεια τα 300 χιλιόμετρα.
 Το σώμα του πυραύλου είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να δυσκολεύει τον εντοπισμό του από τα εχθρικά ραντάρ. Καθώς ακολουθεί τα σημεία πορείας σε χαμηλή τροχιά, μπορεί και προχωρά προς τον στόχο του αποφεύγοντας τις μονάδες της εχθρικής αεράμυνας,
Διαθέτει πλοήγηση με όργανα, και ως πρόσθετο στο GPS, προστέθηκε και επίγειο σύστημα πλοήγησης.
Έτσι ακόμη και αν διακοπεί ή υπάρξει εμπλοκή στο GPS, ο SON me το επίγειο σύστημα πλοήγησης ακολουθεί την προκαθορισμένη του πορεία και φτάνει έτσι με μεγάλη ακρίβεια στον στόχο του.
Σύμφωνα με τους Τούρκους ο SOM μπορεί να προσβάλλει στόχους στην ξηρά όπως όμως και στη θάλασσα όπως φρεγάτες και πυραυλακάτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΗΠΑ προς Τουρκία : Μην αγοράσετε πυραύλους απο τη Κίνα – Το «τραβάει» ο Ερντογάν

Πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων ξεκινά η Τουρκία;