Τουρκία: Συλλήψεις ηθοποιών για ναρκωτικά!

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Μεγάλη επιχείρηση της δίωξης ναρκωτικών στην Τουρκία όπου σε 6 πόλεις πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές 55 ατόμων. Η είδηση προκαλεί εντύπωση καθώς ανάμεσα σε αυτούς που οδηγήθηκαν στην Διεύθυνση Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης οι 26 είναι ηθοποιοί, τραγουδιστές και παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών. Κάποιοι από τους ηθοποιούς πρωταγωνιστούν στις σειρές που προβάλλονται στη χώρα μας και είχαν δώσει δυναμικό παρών στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ανάμεσα στα ονόματα που συνελήφθησαν είναι ο Κενάν Ιμιρζαλίογλου που πρωταγωνιστεί στη σειρά Εζέλ. Ο δημοφιλής ηθοποιός συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Άγκυρα.

Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τους λόγους της σύλληψης του ο ίδιος απάντησε « δεν ξέρω πραγματικά θα μάθω στο τμήμα για ποιο πράγμα κατηγορούμαι».

Επίσης κρατείται και ανακρίνεται η η Νεχίρ Ερντογάν που υποδύεται τη Ναζλί, στην τηλεοπτική σειρά SON.

Άλλοι ηθοποιοί που προσήχθησαν είναι ο Σάρπ Απάκ, ο Ιλκέρ Ακσούμ , ο Σαχίν Ιρμάκ, ο Εγκίν Αλτάν και η Οζγκέ Οζπιρινιντς. Ολοι τους είναι πρωταγωνιστούν σε τουρκικές σειρές που προβάλλονται στη γειτονική χώρα. Επίσης συνελήφθη και ο σολίστ του ροκ συγκροτήματος Κάργκο, Μέχμέτ Ερντέμ.

Εφόδους σε 60 σπίτια

Οι αστυνομικοί έκαναν εφόδους σε 60 διευθύνσεις στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, στη Σμύρνη, στον Τσεσμέ και στην Αλικαρνασσό.
Όλοι οι ηθοποιοί τέθηκαν υπό κράτηση στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Κωνσταντινούπολης. Πρώτα υποβλήθηκαν σε εξετάσεις DNA, αστυνομικοί τους πήραν δείγμα από τις τρίχες των μαλλιών τους και μετά την απολογία τους στον εισαγγελέα, όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σε περίπτωση που τους απαγγελθούν κατηγορίες οι δίκες τους αναμένεται να ξεκινήσουν το 2014.

Σύμφωνα με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης εντοπίστηκαν 20 κιλά ινδικής κάνναβης μισό κιλό κοκαΐνης, 5 κιλά χάπια extacy και κάποια εργαλεία απαραίτητα για την παραγωγή ναρκωτικών ουσιών.

Όμως τουρκικές αρχές δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν τα ναρκωτικά βρέθηκαν στα σπίτια των ηθοποιών ή στους χώρους των υπολοίπων συλληφθέντων που είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Οι ηθοποιοί κατηγορούνται για χρήση ναρκωτικών και παραχώρηση χώρου για χρήση.

Οι αρχές αναφέρουν η επιχείρηση της δίωξης ναρκωτικών ξεκίνησε πριν από 6 μήνες όταν συνελήφθη ένα «βαποράκι» και άρχισε να ομολογεί για τη δράση του κυκλώματος ναρκωτικών. Κάποιοι από τους ηθοποιούς φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Πολλοί ηθοποιοι ηταν παρόντες στο Γκεζί

Οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς που προσήχθησαν είχαν συμμετάσχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου στο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και κάποιοι απ’ αυτούς στο Twitter έγραφαν μηνύματα στήριξης στους διαδηλωτές.

Ο Κέναν Ιμιρζαλίογλου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων είχε επισκεφθεί τους διαδηλωτές που είχαν στήσει σκηνές στο πάρκο και είχε φωτογραφηθεί μαζί τους για να δείξει έμπρακτα τη συμπαράσταση του στους ανθρώπους που διαδήλωναν εναντίον του Ερντογάν.

Η Νεχίρ Ερντογάν είχε σπεύσει κι αυτή στο πάρκο Γκεζί και βοηθούσε τους διαδηλωτές που είχαν δεχθεί δακρυγόνα από τους αστυνομικούς.

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει πως « στο twitter πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν ο πραγματικός λόγος των συλλήψεων δεν είναι τα ναρκωτικά αλλά η παρουσία των ηθοποιών στο πάρκο Γκεζί».