Τουρκία: Στρατιωτικοί στη Λιβύη κατήγγειλαν Διοικητή για «bullying» και τώρα διώκονται

Μια ιδιαίτερη υπόθεση έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες στην Τουρκία, που αφορά στρατιωτικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα του τουρκικού Στρατού Ξηράς, οι οποίοι προχώρησαν σε καταγγελία εναντίον του Διοικητή τους, κατηγορώντας τον για «bullying», εκφοβισμό και εξαναγκασμό σε απεχθείς πράξεις.

Την είδηση μετέδωσε η Deutsche Welle στην τουρκική έκδοση αλλά και η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ahval, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για 56 Λοχίες που υπηρετούσαν σε βάση του τουρκικού Στρατού Ξηράς στη Λιβύη.

Μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά από άδεια που έδωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, όχι μόνο τερμάτισαν την σύμβαση των στρατιωτικών, αλλά ακόμα έδωσαν εντολή για τη διενέργεια δικαστικής έρευνας, με την κατηγορία παράβαση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα και οι 56 Λοχίες κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίας, οι Τούρκοι στρατιωτικοί δήλωσαν ότι ο Διοικητής τους προχωρούσε τακτικά σε σωματικό και ψυχολογικό εκφοβισμό, σε λεκτική βία και συχνά τους έδινε εντολές για «καψόνια» όπως το μαζεύουν τα σκουπίδια των Λίβυων στρατιωτικών ή να κάνουν γυμναστική ενώ αυτοί ήταν άρρωστοι σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Welle.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κατηγόρησε τους 56 Λοχίες ότι έκαναν μια «συντονισμένη και προγραμματισμένη προσπάθεια διατάραξης της πειθαρχίας στη μονάδα».

Με πληροφορίες από: Ahval / Deutsche Welle Turkiye