Τουρκία: Συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία με άρωμα Κασόγκι

Τι λέει το πρακτορείο Anadolu.

Τουρκία

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε συλλήψεις προχώρησε η τουρκική αστυνομία σε βάρος υπόπτων για κατασκοπεία σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στην Κωνσταντινούπολη δύο υπηκόους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι εργάζονται για τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας τους.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να μάθουν εάν αυτά τα δύο πρόσωπα συνδέονται ή όχι με τη δολοφονία, τον Οκτώβριο, του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο άνδρες ομολόγησαν ότι κατασκόπευαν Άραβες υπηκόους για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο ένας εξ αυτών αφίχθη στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2018, ημέρες μετά τη δολοφονία Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, εξήγησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την Τουρκία, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος μετέβη αργότερα στη χώρα για να βοηθήσει τον συνάδελφό του λόγω φόρτου εργασίας.

«Ερευνάμε εάν η αρχική άφιξη του προσώπου αυτού στην Τουρκία σχετιζόταν με τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι» σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο ο ύποπτος παρακολουθούταν από τις τουρκικές αρχές τους τελευταίους έξι μήνες.

«Είναι πιθανό να επιχείρησε να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με Άραβες, περιλαμβανομένων πολιτικών προσώπων, που ζούσαν στην Τουρκία».

Οι συλλήψεις έγιναν στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, στο πλαίσιο επιχείρησης των υπηρεσιών αντικατασκοπείας. Αξιωματούχοι κατέσχεσαν έναν υπολογιστή ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, που ήταν κρυμμένος σε μυστικό διαμέρισμα, το οποίο, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος στο Reuters, αποτελούσε τη βάση του κατασκοπευτικού πυρήνα.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι στις καταθέσεις τους οι δύο συλληφθέντες υπέδειξαν ότι η επιχείρηση στόχευε πολιτικούς εξόριστους και φοιτητές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν για Κυπριακό: Καμία διαδικασία επίλυσης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την αποδοχή των τουρκικών θέσεων

«Παρακολουθούμε προσεκτικά κάθε κίνηση των κύκλων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις εντάσεις στην περιοχή μας» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος