Τουρκία: Θεμελιώνουν την τρίτη γέφυρα στο Βόσπορο

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης επέλεξε η τουρκική κυβέρνηση για την τελετή θεμελίωσης της κατασκευής της τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο.
Στην 560η επέτειο της Άλωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιούλ θα συμμετάσχουν στην τελετή θεμελίωσης της γέφυρας η οποία θα χτιστεί στο βόρειο Βόσπορο.
Το έργο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και μαζί με τις οδικές διασυνδέσεις θα κοστίσει 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ιταλο-τουρκική κοινοπραξία IÇTAŞ-ASTALDI που ανέλαβε το έργο συνεργάζεται με τη Hyundai και την SK από την Κορέα για τις σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες.
Το μήκος της γέφυρας θα είναι 1408 μέτρα. Θα αποτελείται από δυο επίπεδα . Στο επάνω όροφο θα υπάρχουν 8 λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων, 4 ανα κατεύθυνση. Παράλληλα στο δεύτερο επίπεδο της γέφυρας θα στρωθεί σιδηροδρομική γραμμή.

Η τρίτη γέφυρα στο Βόσπορο θα είναι έτοιμη το 2015. Η πρώτη γέφυρα είχε κατασκευαστεί από τους Βρετανούς και είχε εγκαινιαστεί το 1973. Η δεύτερη γέφυρα είχε κατασκευαστεί από Ιάπωνες και είχε εγκαινιαστεί το 1988.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το έργο της τρίτης γέφυρας, ως «ο τρίτος έρωτας μου». Ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως όταν ήταν δήμαρχος είχε βάλει ως στόχο να χτίσει πρώτα το υποθαλάσσιο τούνελ σιδηροδρομικής σύνδεσης στο Βόσπορο(Marmaray), ένα τούνελ διπλής κατεύθυνσης για οχήματα όπως και την Τρίτη γέφυρα. Θα θεμελιώσω την Τρίτη γέφυρα που είναι ο τρίτος έρωτας μου, θα εγκαινιάσω το Marmaray στις 29 Οκτωβρίου και ο άλλο τούνελ θα είναι έτοιμο το 2015» ανέφερε.
Οι καθημερινές διελεύσεις από την γέφυρα προβλέπονται να ξεπερνούν τα 130.000 οχήματα!

Tο κόστος διέλευσης απο τη γέφυρα για τα αυτοκίνητα θα ανέρχεται στα 3 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Eτοιμη το 2015 η τρίτη γέφυρα στο Βόσπορο

Είναι γεγονός: Δεύτερο Βόσπορο χτίζει ο Ερντογάν! Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα-δείτε το βίντεο