Τουρκία: Το κόμμα του Νταβούτογλου πάει να «κλέψει» βουλευτές του Ερντογάν

Υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Μέλλοντος, του οποίου ηγείται ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει πραγματοποιήσει «διαβουλεύσεις» με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του 2023.

Ο λόγος είναι απλός. Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, με την διαρκή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, έχει προκαλέσει λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια κάτι που αποτυπώνεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα απέναντι σε ισχυρές αντιπολιτευτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 40 βουλευτές του AKP έχουν έρθει σε επαφή με το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi – GP), καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν την βουλευτική τους έδρα στις επικείμενες εκλογές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σελτζούκ Οζντάγκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι οι βουλευτές του Ερντογάν αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει σωστή διοίκηση και οργάνωση στο κυβερνών κόμμα AKP και αντιλαμβάνονται την αρκετά πιθανή ήττα τους στην εκλογική διαδικασία που έχει προγραμματιστεί και ανακοινωθεί για τον Ιούνιο του 2023.

Γι’ αυτό ο Αχμέτ Νταβούτογλου και οι συνεργάτες του στο κόμμα του Μέλλοντος συζητούν με τους βουλευτές του Ερντογάν, με σκοπό να τους «κλέψουν». Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αφενός  οι πρώτοι θα ενισχύσουν τα ποσοστά του αντιπολιτευόμενου GP σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας, αφετέρου οι κοινοβουλευτικοί του AKP θα διατηρήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής τους.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφίες Reuters