Τουρκία: Το τετ-α-τετ Ερντογάν με Μπάιντεν και οι νέοι πύραυλοι S-400

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα ρωσικά οπλικά συστήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις που της ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η ιστοσδελίδα «Voice of America».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η αμερικανική ιστοσελίδα, η Τουρκία φαίνεται πως έχει ήδη συμφωνήσει με την Μόσχα την αγορά περισσότερων πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, όμως αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι είναι η συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και οι S-400.

Η απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 τον Ιούλιο του 2019 ώθησε τις ΗΠΑ να την απομακρύνουν από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκάφων πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, αλλά και να της επιβάλλουν κυρώσεις, ιδιαίτερα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, στο πλαίσιο του περίφημου νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).

Η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν καλεί συνεχώς την Τουρκία να εγκαταλείψει τους πυραύλους αεράμυνας S-400 και να ακυρώσει οποιαδήποτε σχέδια για την προμήθεια περισσότερων συστημάτων τέτοιου είδους, καθώς τα θεωρεί ως απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και γενικότερα απειλή για την ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα του NATO.

Οι κίνδυνοι και τα προβλήματα ασφαλείας

Πριν από λίγες μέρες το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ εξήγησε ακριβώς αυτά τα προβλήματα που δημιουργούν οι τουρκικού S-400, λέγοντας ότι η απόκτηση τους:

-Αντιβαίνει άμεσα στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τους ρωσικούς εξοπλισμούς.

-Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ και των συμμάχων.

-Υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.

-Παρέχει σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην αμυντική βιομηχανία.

Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τους S-400

Η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει νέες στρατιωτικές αγορές από τη Ρωσία μέχρι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, ανέφερε η Voice Of America, επικαλούμενη αναλυτές.

«Η Ουάσινγκτον εξαναγκάζει την Τουρκία να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τους στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία», δηλώνει από την πλευρά του ο Μεσούτ Κασίν στην αμερικανική ιστοσελίδα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν δίνουν τα μαχητικά αεροσκάφη που χρειάζεται η Τουρκία.

Ο σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι: «Χρειαζόμαστε 200 μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αν οι ΗΠΑ δεν μας τα δώσουν, μπορούμε τότε να στραφούμε στη Ρωσία και να τα αγοράσουμε από εκεί».

Με πληροφορίες από: Ahval / VoA / AFP | Φωτογραφίες αρχείου Reuters