Το τουρκικό ΥΠΕΞ «χαιρετίζει» την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δίνει συνέχεια στο έργο των προκλήσεων σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές εξελίξεις που «τρέχουν» μετά την πρόταση του ηγέτη του «ψευδοκράτους» Μουσταφά Ακιντζί που έκανε προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τους υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η Άγκυρα «χαιρετίζει» και «υποστηρίζει πλήρως» την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί προς την Λευκωσία για την προοπτική κοινής χρήσης των υδρογονανθράκων, ενώ έριξε το γάντι στην ελληνοκυπριακή πλευρά κάνοντας αναφορά σε βάση επίλυσης του Κυπριακού.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι ο «Μουσταφά Ακιντζί παρουσίασε μια συνολική πρόταση συνεργασίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για την εξερεύνηση και διαχείριση των υδρογονανθράκων της Κύπρου μέσω των Ηνωμένων Εθνών».

Στη συνέχεια προσθέτει ότι η Τουρκία « χαιρετίζει και υποστηρίζει πλήρως αυτή την πρόταση συνεργασίας, ενώ εάν γίνει αποδεκτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ειρήνης και της συνεργασίας και θα αποτελέσει τη βάση για την επίλυση του Κυπριακού«.

Η πρόταση αυτή σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, θα προβλέπει στην από κοινού εκμετάλλευση, αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και κατ’επέκταση τον επιμερισμό των κερδών, που αποτελεί βασική αξίωση και στόχος των διπλωματικών προσπαθειών Άγκυρας και «ψευδοκράτους», καθώς δεν αναγνωρίζουν την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό διαφαίνεται και στην συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας όπου «καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα τις εγγυήτριες δυνάμεις, να επωφεληθούν της ευκαιρίας υποστηρίζοντας αυτή την πρόταση και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία».

Με πληροφορίες από: Anadolu