Τουρκία: Τούρκοι θα κατασκευάζουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

«Σε λίγα χρόνια τούρκοι επιστήμονες και μηχανικοί θα κατασκευάζουν πυρηνικούς αντιδραστήρες» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την συμφωνία κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στη Σινώπη.
«Η Ν.Κορέα ξεκίνησε την κατασκευή εγχώριων πυρηνικών σταθμών μετα από 10 αντιδραστήρες, η Τουρκία θα μπορεί να το κάνει αυτό μετά από 8 αντιδραστήρες». Ουσιαστικά ο Γιλντίζ έδωσε σημάδια πως ο τρίτος πυρηνικός σταθμός που ενδέχεται να χωροθετηθεί στην ανατολική Θράκη θα κατασκευαστεί από τούρκους επιστήμονες

Η Τουρκία υπέγραψε με τις Ιαπωνικές Μitsubishi και Ιtochu και τη γαλλικη Αreva συμφωνία κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη ένα έργο προϋπολογισμού 22 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Στόχος της Τουρκίας σύμφωνα με τον Γιλντίζ είναι το 2023 το 17% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας να καλύπτονται από σταθμούς πυρηνικής ενέργειας. Ο ίδιος αποκάλυψε πως το έργο του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου θα καθυστερήσει για περίπου ένα χρόνο λόγω των αλλαγών στους όρους ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

25 δις θα κοστίσει Τούρκικος πυρηνικός σταθμός!

Αυτό είναι το πυρηνικό εργοστάσιο της ‘Ακκουγιου της Τουρκίας.