Τουρκία: «Βαριά» ατζέντα για το ΣΕΑ με ανατολική Μεσόγειο, F-35 και S-400

Στην Τουρκία σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) με την ατζέντα να είναι αρκετά «βαριά», καθώς αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι όλες οι τελευταίες και κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετή σημασία αναμένεται να δοθεί στην στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ενάντια στις δυνάμεις των Κούρδων του PKK, καθώς και στα επόμενα «βήματα» της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε ό,τι αφορά τα stealth μαχητικά F-35 και τους ρωσικούς πυραύλους.

Υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συνεδριάσει σήμερα Τρίτη, με την ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Επίσης, δεν αποκλείεται να συζητηθούν και άλλα κρίσιμα θέματα, όπως οι επιχειρήσεις στη Συρία, το ρωσικό σύστημα S-400, τα μαχητικά F-35.

Η ατζέντα συνεδρίασης του ΣΕΑ 

Ο Ερντογάν αναμένεται να συνεδριάσει και να συνομιλήσεις μαζί με τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και Ενέργειας αλλά και τους στρατιωτικούς επιτελάρχες τις προετοιμασίες για τη νέα επιχείρηση, που επιθυμεί να διεξάγει η Άγκυρα, στα ανατολικά του Ευφράτη.

Επιπρόσθετα, επί τάπητος θα τεθεί και ο προγραμματισμός για την διεξαγωγή των ερευνών και γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το φόντο της μεγάλης συνεδρίασης που έγινε στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο με κεντρικό θέμα τα ενεργειακά.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους, σχετικά με τα επόμενα βήματα στην περιοχή, μετά και την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο και το «μήνυμα» που στάλθηκε στην Τουρκία.

Αυτό που δεν αποκλείεται είναι ότι το τουρκικό ΣΕΑ θα ασχοληθεί και με τις εξελίξεις σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, την παράδοση της «δεύτερης» παρτίδας αλλά και το πως θα αντιδράσει η Άγκυρα σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον προχωρήσει εν τέλει στην επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Το ζήτημα αυτό συνδέεται άρρηκτα και με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, για τα οποία η Τουρκία καλείται να βρει αντικαταστάτη, μετά το «πάγωμα» από το πρόγραμμα των μαχητικών, με τους Ρώσους να βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο.

Με πληροφορίες από: Sigmalive/ Φωτογραφία αρχείου Reuters