Τουρκία: Ξεκινά την διαδικασία επαναπατρισμού συλληφθέντων τζιχαντιστών

Η Τουρκία ξεκίνησε τον επαναπατρισμό των συλληφθέντων ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, έπειτα από την προειδοποίηση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα ότι η Άγκυρα θα προχωρούσε σε αυτή την κίνηση ακόμη και αν είχε αφαιρεθεί η υπηκοότητα των κρατουμένων.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσοι τζιχαντιστές θα επαναπατριστούν. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι στις τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.201 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Τουρκία έχει συλλάβει 287 ενόπλους στη Συρία.

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού είχε δηλώσει πριν από περίπου μια βδομάδα ότι η Άγκυρα θα στείλει πίσω στις χώρες καταγωγής τους τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που αιχμαλωτίζει, ακόμη κι αν τους έχουν αφαιρέσει την υπηκοότητά τους, επικρίνοντας τη στάση των Ευρωπαίων στο θέμα.

Η Τουρκία συνέλαβε μερικά από τα μέλη του ΙΚ που δραπέτευσαν από τις φυλακές όπου κρατούνταν στη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Άγκυρας στην περιοχή αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι η Τουρκία θα στείλει τυχόν μαχητές του ΙΚ που συλλαμβάνει πίσω στις χώρες τους, ακόμη κι αν έχει ανακληθεί η υπηκοότητά τους.

«Θα στείλουμε πίσω όσους έχουμε στα χέρια μας, όμως ο κόσμος έχει βρει μια καινούργια μέθοδο τώρα: ανακαλεί τις υπηκοότητές τους», είχε καταγγείλει ο Τούρκος υπουργός.

Ενώ στη συνέχεια είχε τονίσει ότι: «Λένε ότι θα πρέπει να δικαστούν εκεί όπου συνελήφθησαν. Υποθέτω αυτή είναι ένα νέο είδος διεθνούς δικαίου. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Θα στείλουμε τα μέλη του Νταές που έχουμε στα χέρια μας πίσω στις χώρες τους, ακόμη κι αν ανακαλέσουν την υπηκοότητά τους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΕ / Φωτογραφία Reuters