OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικά F-16 στα Κατεχόμενα: Αντιδρούν Αμερικανοί βουλευτές

12/03/2026 - 21:51
F-16

Φωτογραφία arxe;ioy USAF/Staff Sgt. Jason Allred

Share on FacebookShare on Twitter

Την έντονη αντίδραση του εξέφρασε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκρέγκορι Μικς μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστήματα αεράμυνας στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Σε ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Επιτροπής, ο Γκρέγκορι Μικς δήλωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση «υπονομεύει την κυριαρχία της Κύπρου και θα χρησιμεύσει μόνο στην αύξηση των εντάσεων στην περιοχή», καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία».

Η αντίδραση του Αμερικανού βουλευτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας ότι έξι μαχητικά F-16 και συστήματα αεράμυνας αναπτύχθηκαν τη Δευτέρα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο τελεί υπό τουρκική κατοχή. Η Άγκυρα ανέφερε ότι η ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε για την ενίσχυση της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των εξελίξεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράν.

RM @RepGregoryMeeks: This deployment undermines Cyprus’s sovereignty and will only serve to increase tensions in the region. President Erdogan must immediately reverse course.https://t.co/nQj4p8PbLm

— House Foreign Affairs Committee Dems (@HouseForeign) March 10, 2026

Τα τουρκικά F-16, ωστόσο, είναι αμερικανικής κατασκευής και αποκτήθηκαν μέσω προγραμμάτων πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία που διέπει τις εξαγωγές όπλων, κυρίως τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (Arms Export Control Act), ο στρατιωτικός εξοπλισμός που πωλείται σε τρίτες χώρες πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για σκοπούς νόμιμης άμυνας ή για άλλες χρήσεις που εγκρίνονται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων σε περιοχές που συνδέονται με στρατιωτική κατοχή ή σε έδαφος που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους όρους υπό τους οποίους εγκρίθηκε η μεταφορά τους, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ως μοναδικό νόμιμο κράτος στο νησί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ζήτημα της χρήσης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο έχει αποτελέσει και στο παρελθόν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ουάσιγκτον. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το Κογκρέσο είχε επιβάλει προσωρινά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, κρίνοντας ότι ο αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός είχε χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο που παραβίαζε τους όρους των εξαγωγών.

Η βουλευτής Ντίνα Τάιτους από την Νεβάδα καταδίκασε «σθεναρά» την απόφαση της ‘Αγκυρας να αναπτύξει τα αεροσκάφη στο νησί, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «αδικαιολόγητα προκλητική και κίνηση που οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση». Όπως σημείωσε, η κίνηση αυτή αποτελεί «έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρέπει να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα ούτε να άρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Σε παρόμοιο τόνο, ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης από την Φλόριντα χαρακτήρισε την ανάπτυξη των αεροσκαφών «σαφή προσβολή της κυριαρχίας της Κύπρου» και «απερίσκεπτο βήμα που θα εντείνει περαιτέρω τις εντάσεις και την αστάθεια στην περιοχή». Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για «παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας» και κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να αλλάξει αμέσως πορεία και να αποσύρει τα μαχητικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Π. Κασφίκης

Tags: F-16ΗΠΑΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

«Ξαναχτύπησε» ο Μπαράκ: Δεν πειράζει που η Τουρκία έχει S-400 – Και η Ελλάδα έχει S-300
ΤΟΥΡΚΙΑ

«Ξαναχτύπησε» ο Μπαράκ: Δεν πειράζει που η Τουρκία έχει S-400 – Και η Ελλάδα έχει S-300

17/04/2026 - 13:28
Ερντογάν
ΚΥΠΡΟΣ

Μήνυμα Ερντογάν για τις ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο: «Δεν πρέπει να είναι μόνιμες»

16/04/2026 - 20:11
Τουρκία - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Αυξάνεται ο αριθμός των ταξιαρχιών Ειδικών Δυνάμεων

16/04/2026 - 15:51

Διαβάστε Επίσης

Βουλευτικές εκλογές στην Βουλγαρία: Φαβορί ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ

Μητσοτάκης: Η παραλαβή του 50ού F-16 Viper είναι ένα απτό βήμα στην ουσιαστική αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς την Ανατολική Θάλασσα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκαεξάχρονος σκοτώθηκε σε ρωσική επίθεση στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ

IDF: Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης σε μάχες στο νότιο Λίβανο – Άλλοι 9 τραυματίστηκαν

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μακριά από συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν – Τα Στενά του Ορμούζ μένουν κλειστά

AIM-120D AMRAAM: Επανέρχεται η Πολεμική Αεροπορία και επιμένει στην αποδέσμευση από τις ΗΠΑ

Καιρός σήμερα: Νεφώσεις στο Ιόνιο, αίθριος στην υπόλοιπη χώρα

Top News

Ζόε Σαλντάνα: Σαρώνει στο box office και βρίσκεται στη λίστα Time 100 αλλά οι γιοι της δεν αντέχουν να τη βλέπουν στην οθόνη

Οι αεροπορικές εταιρείες κόβουν ταξίδια και καθηλώνουν πτήσεις για να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση του κόστους καυσίμων

Μάρω Κοντού: Όταν έμαθε η γιαγιά μου για το θέατρο είπε ότι είμαι «ένα που@@@@κι»

Οι άνθρωποι που κοιμούνται τέσσερις ώρες και ξυπνούν σαν να είναι οκτώ - Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από εκείνους που φαίνεται να μην έχουν ανάγκη τον ύπνο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert