10 Τούρκοι βουλευτές στο Reichstag!

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οι γερμανικές εκλογές θεωρούνται σημαντικές για την Τουρκία καθώς στη Γερμανία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκοι και σχεδόν οι μισοί έχουν δικαίωμα ψήφου.

Έτσι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτό που αφορούσε περισσότερο την Άγκυρα δεν ήταν η νίκη της Μέρκελ αλλά το πόσοι τουρκικής καταγωγής βουλευτές θα περνούσαν τις πύλες του γερμανικού Κοινοβουλίου (Reichstag).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 10 Τούρκοι εξελέγησαν βουλευτές στο γερμανικό κοινοβούλιο. Μία βουλευτής είναι από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ, οι τέσσερις βουλευτές από το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD), οι τρεις από το Κόμμα των Πρασίνων και από το Κόμμα της Αριστεράς άλλοι δυο.

Πάντως υπάρχει μια σημαντική είδηση για το CDU της Μέρκελ καθώς για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Μουσουλμανικού θρησκεύματος . Είναι η τουρκάλα Τζεμιλέ Γιουσούφ που σπάει ένα ταμπού του συγκεκριμένου κόμματος που ποτέ στην ιστορία του δεν είχε Μουσουλμάνο-Τούρκο βουλευτή στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Aυτή η εξέλιξη δείχνει πως οι Τούρκοι και πληθυσμιακά και οικονομικά αποκτούν σημαντική ισχύ στη Γερμανία .

Ισως γι’αυτό στον προεκλογικό αγώνα της η Άγκελα Μέρκελ είχε επισκεφθεί τουρκικά καταστήματα και είχε φάει και ντονέρ ( τούρκικος γύρος) και κεμπάπ στην προσπάθεια της να αποσπάσει τη στήριξη των τούρκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερμανικές εκλογές: Μεγάλη νίκη Μέρκελ δείχνουν τα exit polls