Τσαβούσογλου: Συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις τους που βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε οτι ΗΠΑ – Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών και να πραγματοποιήσουν άλλη μια συνάντηση μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ο Τίλερσον τόνισε ότι και οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους στη Συρία, όπου η Τουρκία πραγματοποιεί επί του παρόντος στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των πολιτοφυλακών του YPG που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεσμεύθηκε να περιορίσει τις προμήθειες όπλων στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας υπό τη διεύθυνση των Κούρδων του YPG, η οποία χαρακτηριζεται ως παράνομη τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

Ο Τίλερσον δήλωσε οτι «πρώτη προτεραιότητά» τους είναι το Manbij, περιοχή που η Τουρκία απειλούσε οτι θα στόχευε στην επίθεση της στη Συρία. Η πόλη ελέγχεται από τους Κούρδους και χρησιμοποιείται από αμερικανούς στρατιωτικούς για την υποστήριξη των κουρδικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS).

Η Άγκυρα θέλει τώρα η Ουάσινγκτον να δώσει εγγυήσεις για τη συνοριακή δύναμη στο Manbij της Συρίας, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα σχέδια για τη δημιουργία συνοριακής δύναμης ασφαλείας 30.000 ατόμων στη Συρία. Η απόφαση εξόργισε την Άγκυρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δεσμεύεται για την επιστροφή των «πραγματικών ιδιοκτητών» της.

Ο Τίλερσον κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όσο αφορά την επιχείρηση στην Αφρίν και να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να εξασφαλίσει τα σύνορά της.