Τσαβούσογλου: Μονομερής ενέργεια οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου – Είμαστε εγγυήτρια δύναμη

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι σήμερα τα μάτια όλου του κόσμου είναι στην ανατολική Μεσόγειο που είναι εστία έντασης.

«Δεν καταφέραμε να μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή ειρήνης. Σήμερα όλες οι ισχυρές χώρες είναι εκεί. Όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η έκταση των προβλημάτων σε εκείνη την περιοχή. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας για την Κύπρο και τον Τουρκοκυπριακό λαό εκεί είναι σημαντικές», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Μας θυμίζει πόσο πιο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας το γεγονός ότι ο «Ελληνοκυπριακός τομέας» ξεκίνησε μονομερείς εργασίες υδρογονανθράκων χωρίς να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η υποστήριξη των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού είναι το πιο φυσικό μου δικαίωμα. Η Ελλάδα ασφαλώς δεν το επιθυμεί και δεν μπορεί να αποφασίσει. Εμείς ως “κυπριακός λαός” και Τουρκία αποφασίζουμε. Οι εγγυήσεις είναι πολύ σημαντικές, δεν τις υποτιμούμε με δηλώσεις του τύπου “είναι αναχρονιστικές”», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.