Τσαβούσογλου για S-400: Οι απειλές για κυρώσεις δεν πιάνουν στην Τουρκία

Μισό «μπαϊράκι» από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο για τη Συρία.

«Η τακτική του θα σας βάλουμε κυρώσεις αν αγοράσετε τους S-400, δεν επηρεάζει την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αψηφήσει τις αμερικανικές απειλές και να προχωρήσει κανονικά στην αγορά των ρωσικών S-400. Η συμφωνία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και δεν είναι αναστρέψιμη.

Ο Τσαβούσογλου επίσης δήλωσε πως η Τουρκία παραμένει ανοιχτή σε μελλοντικές αγορές οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, αν αυτές το επιθυμούν.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται σε απάντηση προς τις σκληρές δηλώσεις του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και την απειλή για σοβαρές επιπτώσεις από των στρατιωτικό ακόλουθο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η συμφωνία αξίας $2,5 δις έχει υπογραφεί από τον Δεκέμβριο και είναι τελεσίδικη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε μάλιστα πως η Ρωσία έχει ήδη επιταχύνει την διαδικασία παράδοσης των S-400.

Ήδη η Αμερικανική Γερουσία εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την πώληση των 100 F-35 στην Τουρκία εξαιτίας του τουρκικού φλερτ με την Ρωσία, αλλά και τις δραματικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας λόγω του ανθρωποκυνηγητού που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν εναντίον πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών.

 Πηγή: NewEurope