Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία έχει γίνει μια παγκόσμια δύναμη»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία έχει μετατραπεί πλέον σε παγκόσμια δύναμη.

«Αν η φωτιά είναι γύρω μας, είναι καθήκον μας να τη σβήσουμε, πριν από οποιονδήποτε άλλον. Γιατί εμείς, ως Τουρκία, δεν είμαστε πλέον περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμια δύναμη», είπε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια ενός γεύματο στη βόρεια επαρχία της Σινώπης την Κυριακή, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Το 60% όλων των συγκρούσεων και των πολέμων γίνονται γύρω από την Τουρκία», είπε ο Τσαβούσογλου. «Στον νότο, τον βορρά, την ανατολή, τη δύση. Στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη, παντού και τώρα στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο ρόλος της Τουρκίας στις ουκρανορωσικές διαπραγματεύσεις

Η Τουρκία, η οποία προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερη στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, είναι μεταξύ των χωρών που επιδιώκουν να ενεργήσουν ως μεσολαβητές για τον τερματισμό του πολέμου. Ενώ δηλώνει υποστήριξη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα, η Τουρκία δεν ακολούθησε τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ή σε επιχειρηματίες που βρίσκονται στο στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας το συντομότερο δυνατό υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Γιατί και οι δύο ηγέτες δέχονται μόνο τη μεσολάβηση του Ερντογάν; Γιατί ενεργούμε με αρχές, γιατί θέλουμε να πραγματοποιούμε τις σχέσεις μας με όλους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί ενεργούμε ισορροπημένα, ενεργούμε δίκαια, λέμε την αλήθεια», είπε. «Η σημασία της Τουρκίας για την ειρήνη στη γη αυξάνεται».

Ο Τσαβούσογλου είπε πως «γρήγορα μέτρα πρέπει να ληφθούν για κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα. Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο φορές απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, στις 10 Μαρτίου σε υπουργικό επίπεδο στην Αττάλεια (νότια) και στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία στη Μέση Ανατολή

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, μετά τις ισραηλινές επεμβάσεις εναντίον Παλαιστινίων πιστών στο τέμενος Άλ Άκσα της Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία κατά των διαδηλώσεων μέσα στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα, στο πιο πρόσφατο ξέσπασμα βίας που έχει προκαλέσει φόβους για διολίσθηση σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

«Έχουμε ήδη κάνει τις δηλώσεις μας και συνεχίζουμε τις επαφές μας σε απάντηση των απαράδεκτων επιθέσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και στο Αλ Άκσα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Ο πρόεδρός μας θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ επίσης», πρόσθεσε.

Η Τουρκία διατηρεί στρατεύματα εντός της Συρίας και του Ιράκ για να πολεμήσει τους Κούρδους μαχητές που υποστηρίζει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλειά της.

Με πληροφορίες από: Ahval / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters