Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε χθες ότι ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη Συρία και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Επισήμανε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν τους στρατηγικούς στόχους αυτών των ομάδων.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, το PKK κυριαρχεί πλέον στην περιοχή Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν και συγκεκριμένα στο κόμμα των Ταλαμπανί στο Ιράκ, καθώς διεισδύει σε στρατηγικά σημεία και αεροδρόμια.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα πριν λίγες ημέρες είχε κλείσει τον εναέριο χώρο στις πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια για «λόγους ασφαλείας».

«Υπάρχουν το Ερμπίλ και η Σουλεϊμανίγια εντός της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Υπάρχουν πολύ σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ τους και υπάρχουν επίσης σοβαρές εντάσεις. Φυσικά, δεν θα ανακατευτούμε στις εσωτερικές τους υποθέσεις, αλλά η ένταση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλους. Το κόμμα Ταλαμπανί αγοράζει ελικόπτερα από τη Γαλλία και τα δίνει σε τρομοκράτες, και οι ΗΠΑ το γνωρίζουν», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι ο εναέριος χώρος του βόρειου Ιράκ είναι υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, επομένως γνωρίζει αυτές τις πτήσεις.

Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τους τρομοκράτες του PKK στη Συρία. Οι ΗΠΑ είναι στενοί σύμμαχοι με τους Κούρδους της Συρίας (που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των SDF), οι οποίοι έπιαξαν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ISIS στην περιοχή.

Η Άγκυρα δεν σταμάτησε τις επιχειρήσεις της ούτε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη Συρία, αφού ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θέσεις των Κούρδων στην βόρεια Συρία.

Πηγή: Middle East Monitor / Φωτογραφία αρχείου Reuters