Τσαβούσογλου: «ΗΠΑ και Κατάρ έχουν εγγυηθεί πως δεν θα εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας στην Κύπρο»

Σε έναν ισχυρισμό που προκάλεσε αίσθηση και σίγουρα απαιτεί διευκρινίσεις, προχώρησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση για τα πεπραγμένα του υπουργείου του, στο πλαίσιο συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, ο Τσαβούσογλου – αναφερόμενος στις έρευνες που ξεκινούν στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ η Αμερικανική Exxon Mobil και η Καταριανή Qatar Petroleum – ισχυρίστηκε πως οι δύο χώρες «έχουν εγγυηθεί» στην Τουρκία πως δεν θα εισέλθουν στην «υφαλοκρηπίδα της».

«Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, δεν μπορούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη συμφωνία για το Τεμάχιο 5, και οι δύο χώρες – οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ – έχουν εγγυηθεί ότι δεν θα εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες θα παραμείνουν νότια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Κατά τα λοιπά ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη για όλα, είτε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είτε στο πεδίο της μάχης» αναφερόμενος στις σχέσεις της με την Ελλάδα, κομπάζοντας πως και τις 6 φορές που «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας… τους αποτρέψαμε με τις πρωτοβουλίες μας προς τις αρμόδιες χώρες και την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων μας στο πεδίο».

Για το Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου επέμεινε στην «αναγκαιότητα» αναγνώρισης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».

«Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε δοκιμασμένες φόρμουλες και να κάνουμε μάταιες προσπάθειες. Για να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τέλος αναφορικά με την Λιβύη απέφυγε να αναφερθεί στις επιταγές της Διεθνούς Κοινότητας – συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ – περί ανάγκης αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους από τη χώρα. «Συνεχίζουμε να είμαστε το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη. Είμαστε σε επαφή με όλα τα κόμματα πριν από τις εκλογές. Αύριο, (σήμερα) μια μικτή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα έρθει στη χώρα μας υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Λιβυκής Βουλής», περιορίστηκε να πει ο κ. Τσαβούσογλου.

 

Πηγή: Με πληροφορίες από ertnews.gr