Τσαβούσογλου κατά NATO: «Μερικές χώρες θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι ορισμένες χώρες του NATO επιθυμούν να συνεχιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν χώρες στη Δύση που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, με κράτη μέλη του NATO ανάμεσά τους. Υπήρχαν επίσης εκείνοι που ήθελαν να σαμποτάρουν τη συμφωνία για τα σιτηρά».

«Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτές τις χώρες δεν ήταν οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ συνέβαλαν στη σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων, της απεμπλοκής των λιμανιών και της άρσης των περιορισμών στις τραπεζικές εργασίες. Ωστόσο, υπήρχαν και ευρωπαϊκές χώρες που ήθελαν να το σαμποτάρουν. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας», είπε σε συνέντευξή του ο Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό κανάλι Haber Global.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία αλλάζει την πολιτική της αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που η Άγκυρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η επίσκεψη του Αμπάς, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι Τουρκία και Ισραήλ αποκαθιστούν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις και θα ανταλλάξουν πρεσβευτές.

«Το γεγονός ότι εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα κάνει υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε σε όλα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός. Οι δύο χώρες είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά τον θάνατο Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επίσκεψη του Παλαιστίνιου προέδρου ενδέχεται να αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία να δείξει ότι εξακολουθεί να στηρίζει τους συμμάχους της. Ο Ερντογάν, ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων, έχει στο παρελθόν επικρίνει την πολιτική του Ισραήλ απέναντί τους.

Mε πληροφορίες από: TASS / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters