Τσαβούσογλου πριν τη συνάντηση με Δένδια: Θα είναι μια ειλικρινής συζήτηση – Τι είπε για τα Αμερικανικά πλοία και την Αίγυπτο

Την ικανοποίησή του για την συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στο NTV, σημείωσε πως θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα, σημειώνοντας πως θα είναι μια ειλικρινής συζήτηση.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε -σύμφωνα με το Reuters- ότι όλοι μπορούν να έχουν συνομιλίες με όλους.

Αναφερόμενος στην άδεια που ζητήθηκε – και χορηγήθηκε – για την διέλευση Αμερικανικών πολεμικών πλοίων με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία τελικά ματαιώθηκε, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για την ακύρωση του διάπλου. Διευκρίνισε πως η νέα ειδοποίηση από αμερικανικής πλευράς δεν επιδόθηκε γραπτώς.

Ο κ. Τσαβούσογλου ρωτήθηκε και για την θρυλούμενη – από τουρκικής πλευράς – εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως διπλωματική αντιπροσωπεία από την Τουρκία θα μεταβεί στο Κάιρο στις αρχές Μαΐου, σημειώνοντας πως οι πρώτες συνομιλίες θα είναι σε επίπεδο υφυπουργών.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, θα μεταβεί στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει αποσύρει τα πλοία της από την ευρύτερη περιοχή της Κύπρου για συντήρηση, ως πράξη καλής θελήσεως. Ωστόσο σε προκλητικό ύφος πρόσθεσε: «Είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία»