Τσαβούσογλου: Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να συμμορφωθούν με τη συμφωνία, αλλιώς δεν μπαίνουν στο NATO

«Η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει να συμμορφωθούν με όσα προβλέπει το μνημόνιο που υπέγραψαν με την Τουρκία, διαφορετικά η τουρκική πλευρά δεν θα δεχτεί την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο NATO» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει να θέσει βέτο στις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξή τους στο NATO με την δικαιολογία ότι οι δύο αυτές χώρες υποστηρίζουν την κουρδική συριακή πολιτοφυλακή YPG στη βόρεια Συρία, το οποίο θεωρεί η Τουρκία ως επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που είναι εκτός νόμου στην Τουρκία και χαρακτηρίζεται και από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Εξάλλου, ο Ερντογάν είχε απαιτήσει την έκδοση «73 τρομοκρατών» λιγότερο από 48 ώρες μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των δύο πλευρών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Σουηδοί «θα τους στείλουν πίσω. Το υποσχέθηκαν. Είναι γραμμένο. Θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους», κάτι που είχε προκαλέσει την απάντηση του Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι «οι αποφάσεις στη Σουηδία σε ό,τι αφορά την έκδοση υπόπτων λαμβάνονται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες. πράγματα τα οποία τώρα επικαλείται ο Τσαβούσογλου για να ασκήσει πίεση στη Σουηδία και την Φινλανδία, ενώ προσπαθεί να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι η Τουρκία «έχει βγει κερδισμένη».

Πιο συγκεκριμένα:

Φωτογραφία Reuters