Τουρκία – Ιράν σε πορεία επαναπροσέγγισης

Επίσημη επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια προσπάθεια προσέγγισης Άγκυρας και Τεχεράνης, σχετικά με τις εξελίξεις στην Συρία. “Θεωρούμε πως το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τη νομιμοποίηση του”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, μετά την συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάτ Ζαρίφ, ο οποίος, προφανώς και δεν θα απόλαυσε τη δήλωση αυτή. “Το Ιράν και η Τουρκία έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων όσον αφορά την συριακή κρίση”.

Αν και ουσιαστικά Ιράν και Τουρκία συμφώνησαν απλώς στο ότι διαφωνούν, εντούτοις η επίσκεψη Τσαβούσογλου έχει και άλλες παραμέτρους που πρέπει να αναφερθούν. Κατ’ αρχήν η παρουσία στο Ιράν και του Σύρου πρωθυπουργού Ουάελ αλ Χαλακί, παράλληλα με αυτή του Τούρκου υπουργού, είναι απίθανο να είναι τυχαία.

Προφανώς έχει να κάνει με την επιχειρούμενη από την Άγκυρα στροφή στην εξωτερική της πολιτική, ώστε να σπάσει το τείχος της απομόνωσης που την περιβάλλει στη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος υπουργός, μερικές μόλις ημέρες νωρίτερα, είχε, εμμέσως, ανακοινώσει πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες, όπως η Συρία, το Ιράν και η Αίγυπτος.

Το ταξίδι του Τσαβούσογλου στην Τεχεράνη, την ώρα που ήταν εκεί και ο πρωθυπουργός του Άσαντ, αυτόν ακριβώς τον σκοπό φαίνεται πως εξυπηρετεί, στο πλαίσιο των παράλληλων συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει, με ρωσική πρωτοβουλία, για την εξεύρεση μιας λύσης στο συριακό, θυσιάζοντας, εν ανάγκη τον Άσαντ, αλλά διατηρώντας αλώβητο τον καθεστωτικό του μηχανισμό.

Μια τέτοια λύση είναι, εν πολλοίς, αποδεκτή και από τις ΗΠΑ, που τρέμουν στην ιδέα εμφάνισης ενός νέου κενού εξουσίας στην περιοχή, το οποίο, προφανώς, θα σπεύσουν να καλύψουν ακραία ισλαμικά στοιχεία.
Παρόλα αυτά η τουρκική εμμονή στις πάγιες θέσεις της Άγκυρας, περί επιβολής ζωνών ασφαλείας στην Συρία, οι οποίες υποκρύπτουν και άλλες, εδαφικές της φιλοδοξίες, στην Συρία, δεν επιτρέπουν την πρόοδο των άτυπων επαφών.

Ο Ιρανός υπουργός εξέφρασε το κλίμα της διαφαινόμενης επαναπροσέγγισης δηλώνοντας πως Ιράν και Τουρκία, πράγματι διαφωνούν στο συριακό, αλλά έχουν κοινούς εχθρούς, γεγονός που φέρνει τις δύο χώρες πιο κοντά.

Πηγή: Hurriyet

Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert