Τζάμπα μαγκιές από Ερντογάν: Θα συναντηθεί και με Πενς και με Πομπέο [vid]

Το παιχνίδι των εντυπώσεων άνευ ουσίας φαίνεται να προσπαθεί να παίξει, για άλλη μία φορά, ο Τούρκος ηγέτης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που όπως όλα δείχνουν θα συναντηθεί με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που αρχικά «απαξίωσε».

Την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ταξιδεύουν στην Άγκυρα με στόχο να πείσουν την τουρκική ηγεσία να επιλέξει την εκεχειρία, ο Ερντογάν με βαρύγδουπες δηλώσεις «απαξίωσε» τον ρόλο τους λέγοντας πως θα μιλήσει μόνο με τον πρόεδρο Τραμπ.

Μιλώντας στην απεσταλμένη του Sky News, Alex Crawford, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται να συναντήσει ο ίδιος τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που με εντολή Τραμπ πάνε στην Άγκυρα προκειμένου να μεσολαβήσουν ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους.

«Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στο Sky News αποκλειστικά ότι ΔΕΝ θα συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία. Θα μιλήσει μόνο με τον Τραμπ. Πομπέο και Πενς θα συναντήσουν τους Τούρκους ομολόγους τους», έγραψε στο twitter η Alex Crawford.

Η «κωλοτούμπα» 

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragıp Soylu  αποκάλυψε μέσω twitter πως, σύμφωνα με προεδρικές πηγες, ο Ερντογάν θα συναντήσει κανονικά τους «καλεσμένους» του.

Η επιβεβαίωση της συνάντησης, ήρθε αργότερα, από τον εκπρόσωπο τύπου του Ερντογάν.

Η συνάντηση

Η διαφορετική στάση που κρατάει ο Ερντογάν απέναντι στους Τούρκους και τα διεθνή ΜΜΕ δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Με συστηματική προπαγάνδα ο πρόεδρος προσπαθεί να «περάσει» τον πόλεμο στη Συρία ως πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που απειλεί τη χώρα του, στήνοντας το παγκόσμιο σκηνικό με την Τουρκία να φαντάζει το θύμα.

Παρόλα αυτά ο ίδιος αναγνωρίζει πως κανείς δεν «κλείνει» την πόρτα στον αντιπρόεδρο της Αμερικής, όσο και αν κάτι τέτοιο θα εντυπωσίαζε τον λαό του. Η συνάντηση τελικά προγραμματίστηκε για αύριο, Πέμπτη, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, τον οποίο στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποσπάσει μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία.