Τουρκία: Και νέο UAV που θα αποπροσγειώνεται κάθετα

Η Τουρκία συνεχίζει να διαφημίζει τα άλματα της αμυντικής της βιομηχανίας και ειδικά την ανάπτυξη, κατασκευή και παραγωγή των UAV’s.

Ο στόχος είναι στο τέλος του έτους να παράγεται το εγχώριο Μη Επαναδρωμένο Αερόχημα. ¨Ulak¨, το οποιο θα συνενώνει τις ικανότητες των ΜΕΑ που έχουν σταθερά πτερύγια με αυτών που έχουν στρεφόμενα.

Το Ulak προστέθηκε στις λύσεις που έχει παράξει η τουρκική αμυντική βιομηχανία στον τομέα των Μ.Ε.Α.. Το Ulak που ενσωματώνει ιδιότητες ΜΕΑ με στρεφόμενα και σταθερά πτερύγια, σχεδιάζεται να παραχθεί στο τέλος του έτους.

Η εταιρία Lapis Τεχνολογίες Αεροπλοΐας παράγει με εγχώρια παραγωγή και με εγχώριο και εθνικό λογισμικό και εναέριες πλατφόρμες, αλλά και εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις πλατφόρμες. Η Lapis που εδώ και κάποιο διάστημα εργάζεται πάνω στο Μ.Ε.Α. Ulak που μπορεί και απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα, παρουσίασε την νέα του έκδοση στην αμυντική έκθεση SEDEC.

Το ΜΕΑ με την ονομασία LAPİS VTL-02 ULAK εξοπλίζεται ανάλογα με την αποστολή του και μπορεί να αναλάβει καθήκοντα σε αναγνώριση, παρατήρηση, συλλογή πληροφοριών,ασφάλειας δρόμων, συνοριακή ασφάλειας, ασφάλεια αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, χαρτογράφηση, αγροτικές εφαρμογές, επιτήρηση δασών και φυσικές καταστροφές.

Το Ulak αναπτύχθηκε ώστε να λειτουργεί πλήρως αυτόνομα, είναι εξοπλισμένο με πρωτότυπο εθνικό λογισμικό, μπορεί να αποπροσγειώνεται κάθετα, μπορεί να φέρει σημαντικό φόρτο και μπορεί αν ασκήσει τα καθήκοντα του σε δύσκολες συνθήκες. Μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του μέρα και νύχτα, ενώ φέρει οπτική μεγέθυνση 30Χ, 35mm κάμερα και σταθεροποιητή τριών αξόνων.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Lapis Νιχάτ Γιανίκ μιλώντας στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή ανέφερε πως ως εταιρία εστίασαν στον φόρτο που μπορεί να μεταφέρει το συγκεκριμένο ΜΕΑ.

O Γιανίκ είπε πως επειδή οι ίδιοι ανέπτυξαν τους αλγόριθμους του οχήματος, μπορούν να προσθέσουν σε αυτό διαφορετικά επίπεδα νοημοσύνης και ανέφερε : ¨Σε γενικές γραμμές τα ΜΕΑ χρησιμοποιούνται για αναγνώριση κα παρατήρηση, είναι το εναέριο μάτι του επίγειου χειριστή. Θα προσθέσουμε διαφορετικές ικανότητες στο σύστημα αυτό. Μια από αυτές είναι να εντοπίζει από πού προέρχεται η βολή του όπλου, να κατευθύνει εκεί το ωφέλιμο φορτίο του και να παρακολουθεί τον στόχο. Επόμενος στόχος μας είναι να αυξήσουμε την δυνατότητα αντίληψης της κατάστασης. Μπορούμε να το κάνουμε πλήρως αυτόνομο. Ο χρήστης μέσω του τάμπλετ ή ενός επίγειου σταθμού ελέγχου δίνει τις συντεταγμένες και κατευθύνει όπου επιθυμεί το όχημα, μπορεί να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα μερικές τέτοιες πλατφόρμες οι οποίες επικοινωνούν και μεταξύ τους. Γίνονται βήματα στην τεχνολογία ομάδας. Καθώς αναπτύξαμε πρωτότυπο λογισμικό , σχεδιάζουμε στο να προσθέσουμε νέες ιδιότητες¨