«Βόμβα» στην Τουρκία: Αποσύρεται από τις εκλογές ο Μουχαρέμ Ιντζέ

Μόλις τρεις μέρες από τις εκλογές στην Τουρκία, ο υποψήφιος πρόεδρος Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την «κούρσα».

Ο Ιντζέ ήταν ένας από τους τέσσερις υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές, μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κύριο αντίπαλο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον Σινάν Ογκάν.

«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα», που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξασφάλιζε 2% έως 4% των ψήφων.

Πολλά στελέχη του κόμματος του Ιντζέ έχουν παραιτηθεί τις τελευταίες ημέρες ανησυχώντας ότι η υποψηφιότητά του ενδεχομένως θα εμποδίσει τον βασικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επικρατήσει του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μουαρέμ Ιντζέ αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι η υπό την ηγεσία του Κεμάλ Κλιτσντάρογλου συμμαχία της αντιπολίτευσης «θα ρίξει το φταίξιμο επάνω του» αν χάσει απέναντι στον Ερντογάν.

Μια δημοσκόπηση που έγινε γνωστή σήμερα έδειχνε ότι ο Ερντογάν υστερεί του Κιλιτσντάρογλου κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες, μόλις 3 μέρες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το Al Monitor, η απόφαση του Ιντζέ θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να κερδίσει τον νυν Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η πλειοψηφία των ψήφων του προέρχεται από την βάση των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης.

Ο Μουαρέμ Ιντζέ υπήρξε το 2018 ο προεδρικός υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) που ηττήθηκε από τον Ερντογάν. Τον Μάιο 2021 ίδρυσε το κόμμα Memleket.