Wall Street Journal: Οι 12 λόγοι που η Τουρκία είναι στο χείλος της καταστροφής

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Τουρκία θα βρεθεί στην άκρη της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά από μια δραματική πτώση στο νόμισμά της που έχει συγκεντρώσει ρυθμό αυτή την εβδομάδα. Η λίρα έχει σημειώσει απώλειες που ανέρχονται 40% και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν σημειώσει άνοδο.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον ανώτερων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης και οι ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν τρομάξει τις αγορές. Ένα ενισχυτικό δολάριο και υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ καθιστούν τη ζωή δύσκολη για τις πιο αδύναμες αναδυόμενες αγορές. Η Τουρκία είναι πρωταρχικής σημασίας μεταξύ τους.

Εδώ είναι μια ντουζίνα διαγράμματα που δείχνουν τα τρωτά σημεία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου το βουνό του χρέους σε ξένο νόμισμα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Η ραγδαία πτώση της λίρας

Η λίρα, το κύριο βαρόμετρο του αισθήματος των επενδυτών έναντι της Τουρκίας, έχει μειωθεί κατά 12 φορές στις συναλλαγές έναντι του δολαρίου, της μακρύτερης γραμμής από τον Νοέμβριο του 1999, τον μήνα πριν από τη διάσωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Η πτώση της λίρας κατά το προηγούμενο έτος είναι μία από τις χειρότερες κατά την τελευταία δεκαετία οποιασδήποτε οικονομίας του Ομίλου των 20, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009.

Έθνος του πληθωρισμού

Το πτωτικό νόμισμα έχει καταστήσει τις εισαγωγές πιο ακριβές, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό.

Αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων

Όπως μετράται με τις αποδόσεις των ομολόγων, το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί στα ύψη, καθώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο επιτόκιο για να αντισταθμίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και το πτώση του νομίσματος.

Αναζήτηση προστασίας

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι Τούρκοι δανειολήπτες δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν τα χρέη τους. Το κόστος των παραγώγων που χρησιμοποιήθηκαν για την ασφάλιση έναντι του χρεοκοπικού χρέους του τουρκικού δημοσίου αυξήθηκε απότομα φέτος.

Το ευάλωτο σημείο

Μια βασική αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τουρκίας είναι το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που σημαίνει ότι πρέπει να προσελκύσει εισροές ξένου χρήματος για να κρατήσει την οικονομία του βουητό. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών των χωρών της G-20 φέτος.

Το χρέος σε ξένο νόμισμα

Ένα μέτρο της εξάρτησης της Τουρκίας από τα χρήματα από το εξωτερικό είναι το υψηλό ποσοστό του χρέους σε ξένο νόμισμα που οφείλεται από τις εταιρείες και την κυβέρνηση και τα νοικοκυριά.


Είναι δύσκολο να πληρώσεις

Αυτό το εξωτερικό χρέος καθίσταται δαπανηρότερο για την αποπληρωμή του με τις διαφάνειες λίρας-ένα σημαντικό θέμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί σε ξένα νομίσματα.

Κακά δάνεια

Δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων εμφανίζονται ήδη μετά από την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης πέρυσι, η οποία τροφοδοτήθηκε από ένα μεγάλο δανειοδοτικό πρόγραμμα εγγυημένο από την κυβέρνηση.


Το πετρέλαιο πονάει

Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς το πετρέλαιο, σε δολάρια, έχει αυξηθεί φέτος, ακόμα και όταν η λίρα έχει αποδυναμωθεί.

Ανάγκες καυσίμου

Εξανεμίζονται τα συναλλαγματικά αποθέματα

Η ανάγκη να πληρώσει για το εισαγόμενο πετρέλαιο σε δολάρια υπήρξε ένας παράγοντας που εξανεμίζει τα αποθέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών της Τουρκίας, τα οποία θεωρούνται ήδη ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της πλήρους κρίσης από τα πρότυπα του ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal
ΕΡΕΥΝΑ:  Christopher Whittall
Graphics: Andrew Barnett and Pat Minczeski