«Χαστούκι» ΗΠΑ προς Ερντογάν – «Σεβαστείτε τη Δημοκρατία»

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) προέτρεψε  την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτικών της αντιπάλων. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μπάιντεν, που έγιναν στο στο Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο, έρχονται έπειτα από την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που δημιούργησαν ανησυχίες στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην Ουάσιγκτον. 
Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ακόμα ότι μπορεί μεν η Τουρκία να κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τον στόχο της και να γίνει η 10η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από τη δημοκρατία. «Το μέλλον της Τουρκίας ανήκει στον τουρκικό λαό και σε κανένα άλλο. Αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αδιαφορούν απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις καθώς πιστεύουμε ότι μόνο οι χώρες με ανοιχτές κοινωνίες, πολιτικά συστήματα και οικονομίες, δημοκρατικούς θεσμούς και ισχυρή δέσμευση στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτές που θα αναπτυχθούν και θα καταστούν οι ισχυρότερες χώρες του 21ου αιώνα». 

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ.  Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Τουρκία  να εξασφαλίσει ένα ασφαλές μέλλον με ευημερία και δημοκρατία. Όπως δήλωσε: «η σημερινή Τουρκία έχει την ευκαιρία να επιδείξει ότι δεν χρειάζεται να επιλέξει ανάμεσα στην οικονομική ευημερία και στη δημοκρατία, δηλαδή το σύστημα το οποίο εξουσιοδοτεί τους νικητές των εκλογών και παράλληλα προστατεύει την αντιπολίτευση»

Τέλος όσον αφορά την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε: «όταν ο καιρός είναι κατάλληλος θα προχωρήσουμε τις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία στο επόμενο στάδιο»