Ξεκινά η στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ – Τουρκίας;

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία φαίνεται πως ετοιμάζονται να προτείνουν οι Ισραηλινοί προς του Τούρκους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στην Άγκυρα.
Σήμερα αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία η επιτροπή απο το Ισραήλ για να συζητήσει το θέμα των αποζημιώσεων προς τα θύματα της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μάρμαρα.
Όμως οι Sunday Times αποκαλύπτουν πως οι Ισραηλινοί θα συζητήσουν «πιο σημαντικά θέματα» όπως τη χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου Ακιντζί της Άγκυρας απο Ισραηλινά αεροσκάφη για ενδεχόμενο χτύπημα στο Ιράν. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο χρησιμοποιούσαν τα ισραηλινά μαχητικά μέχρι και το 2010 στα πλαίσια στρατιωτικής συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δυο χώρες το 1996. Η επίθεση των ισραηλινών κομάντος στο Μαβί Μάρμαρα είχε τρματίσει αυτόματα την συνεργασία αυτή.

Ως αντιστάθμισμα οι Ισραηλινοί φέρονται πως θα προτείνουν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, την παραχώρηση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Arrow και εξελιγμένων συστημάτων οπτικής παρακολούθησης της ισραηλινής εταιρείας Εlop.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Λεβέντ Γκιουμρουτσού διέψευσε τις πληροφορίες του δημοσιεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Τούρκοι στο Αιγαίο, ο ισραηλινός πρέσβης στο ΥΕΘΑ

ΙΣΡΑΗΛ: «Φίλη μας η Κύπρος,αλλά ο αγωγός φυσικού αερίου θα περάσει από Τουρκία»!