Τουρκία: ξεκινά η δεύτερη φάση για το κουρδικό

Η 2η φάση της διαδικασίας επίλυσης του κουρδικού, αναμένεται να εγκαινιάσει σύντομα η Τουρκική κυβέρνηση μέσω πακέτου νομικών μεταρρυθμίσεων που θα υποβληθούν στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας  προς διαβούλευση, δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet Daily News ο τουρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Sadullah Ergin.
 
Το  πακέτο νομικών μεταρρυθμίσεων έχει κινηθεί , σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της εφημερίδας, στη βάση σχεδίου που υπέβαλε, προ ημερών, το BDP στον τουρκο Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ το προσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση περιμένει την «πλήρη αποχώρηση των μελών του ΡΚΚ» πριν προχωρήσει στην δημοσιοποίηση του σχεδίου.
 Κατά την εφημερίδα το σχέδιο που υπέβαλε το BDP απαιτεί την πλήρη κατάργηση του αντι-τρομοκρατικού νόμου στη βάση ότι το ισχύον Ποινικό Δίκαιο θα επαρκεί για την τιμωρία των ενόχων. Το BDP προτείνει μεταρρυθμίσεις και στο Ποινικό Δίκαιο κυρίως σε ότι αφορά την υποκίνηση σε έγκλημα και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ζητά αλλαγές και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ιδίως στο κομμάτι που αφορά τη διαδικασία σύλληψης και κράτησης. 

Επιδιώκει να μειώσει επίσης και το εκλογικό όριο στο 3% από 10% που είναι σήμερα – έναν σημαντικό όσον αφορά την πολιτική εκπροσώπηση όρο.
 Μία από τις πιο σημαντικές απαιτήσεις είναι και η απελευθέρωση του έγκλειστου Οτζαλάν, επειδή διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις καθώς και το καθεστώς το οποίο θα διέπει την κουρδική ταυτότητα. Επιθυμία του BDP είναι η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να περιλαμβάνει την κουρδική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα μαζί με την τουρκική και να αναγνωρίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα.