«Ξέσπασμα» on camera από τον Σοϊλού στη Γερμανίδα ομόλογό του: Αντιδράτε όταν πέφτουν δυό βόμβες στο Κομπάνι

Την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φρέιζερ υποδέχθηκε ο Τούρκος ομόλογός της Σουλεϊμάν Σοϊλού και όλα πήγαιναν «μέλι-γάλα». Μέχρι τη στιγμή της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Στη συνέντευξη αυτή η Γερμανίδα υπουργός επανέλαβε λίγο-πολύ την «κοινή» στάση της Δύσης, ότι δηλαδή είναι κατανοητή η θέση της Άγκυρας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά με «λελογισμένο» τρόπο και χωρίς να παραβιάζονται οι διεθνείς συνθήκες, που προστατεύουν απόλυτα τους άμαχους πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων αποτέλεσαν θύματα της τελευταίας επιχείρησης της Άγκυρας στην Συρία και το Ιράκ.

Συγκεκριμένα αυτό που – κατά την τουρκική Sabah είπε η Γερμανίδα υπουργός κατά την συνάντευξη Τύπου με τον Σοϊλού ήταν το εξής:

«Ως Γερμανία, είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας. Το έχουμε τονίσει πολλές φορές. Όμως οι αντιδράσεις που δίνονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πρέπει να έχουν αναλογικότητα. Τα έθνη πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ή επιχειρήσεις που προστατεύουν τους αμάχους».

«Οργισμένη» ήταν τότε η αντίδραση του Σοϊλού, που – πάντα κατά την Sabah – φέρεται να απάντησε:

«Σήμερα, ένας νεαρός δάσκαλος και το παιδί μας θάβονται. Οι αθώοι άνθρωποί μας δολοφονήθηκαν στην οδό Ιστικλάλ (σσ στην έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη). Κανείς δεν εφάρμοσε σε αυτούς ανάλογη βία. Ο κόσμος όμως αντέδρασε επειδή έπεσαν δύο βόμβες στο Κομπάνι. Το ίδιο πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν υπάρχει τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία ή οπουδήποτε στον κόσμο. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα κράτος τρόμου γύρω μας. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Η προστασία των συνόρων μας είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στη χώρα μας».

Στον Σοϊλού ανταπάντησε η Νάνσι Φρέιζερ, που προφανώς για να καλμάρει τον Τούρκο ομόλογό της επανέλαβε πως η Γερμανία είναι αλληλέγγυα στην Τουρκία και μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά η όποια απάντηση πρέπει να δίνεται βάσει του νόμου των εθνών και να προστατεύονται οι άμαχοι».

Πηγή: Με πληροφορίες από Sabah