Ξύλο στο τουρκικό κοινοβούλιο!

Συμπλοκή σημειώθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο μεταξύ εθνικιστών βουλευτών και συναδέλφων τους του φιλοκουρδικού κόμματος για τη χρήση της λέξης «Κουρδιστάν», που εδώ και καιρό είναι ταμπού στην τουρκική πολιτική.

Οι αρχές της Άγκυρας αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «Κουρδιστάν» για να αναφερθούν την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, προτιμώντας τον όρο «κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση», καθώς φοβούνται ότι ο όρος «Κουρδιστάν» ενδέχεται να ενθαρρύνει τις αυτονομιστικές βλέψεις των Κούρδων της Τουρκίας.

Σήμερα οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος MHP κατέθεσαν αίτημα ζητώντας να απαλειφθεί η λέξη «Κουρδιστάν» από τα πρακτικά του κοινοβουλίου.
Το αίτημά τους προκάλεσε την οργή των συναδέλφων τους του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), ένας βουλευτής του οποίου, ο Χασίπ Καπλάν, φώναξε: «Το Κουρδιστάν, οι Κούρδοι και η κουρδική γλώσσα υπάρχουν».

Το φραστικό επεισόδιο κατέληξε σε καυγά όταν ένας άλλος βουλευτής του BDP προσπάθησε να δώσει μια γροθιά σε έναν εθνικιστή συνάδελφό του. Άλλοι βουλευτές προσπάθησαν να τους χωρίσουν και μπλέχτηκαν στον καυγά.
Τον Νοέμβριο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «Κουρδιστάν» όταν δέχθηκε τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Το PKK απελευθέρωσε τους 4 στρατιώτες

Οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) απελευθέρωσαν νωρίς σήμερα τους τέσσερις τούρκους στρατιώτες που είχαν απαγάγει χθες σε περιοχή στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ενώ παράλληλα νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ χιλιάδων κούρδων διαδηλωτών και μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Οι απαχθέντες στρατιώτες παραδόθηκαν στα χέρια των τοπικών αρχών και η υγεία τους βρίσκεται σε καλή κατάσταση» υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αξιωματούχος. Άλλες πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι πολιτικοί του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) διαμεσολάβησαν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των στρατιωτών.

Οι απαγωγές προστέθηκαν στο νέο κύμα έντασης που έχει ξεσπάσει στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, μετά τον θάνατο δύο διαδηλωτών την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην πόλη Γιουκσέκοβα, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την φήμη ότι νεκροταφεία του PKK καταστράφηκαν και τάφοι μελών της οργάνωσης βεβηλώθηκαν, κάτι που διέψευσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, κάνοντας λόγο για μια «προβοκάτσια».

Οι θάνατοι προκάλεσαν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις εγείροντας φόβους ότι η οκτάμηνη εκεχειρία μεταξύ της κυβέρνησης και του εκτός νόμου PKK κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Οι δύο υπολοχαγοί και δύο λοχίες απήχθησαν την Κυριακή, ενώ ταξίδευαν με συμβατικό αυτοκίνητο, όταν πλήθος 200-300 χωρικών εμπόδισαν την κυκλοφορία σε δρόμο σε αγροτική περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, περίπου 500 χλμ. από τη Γιουκσέκοβα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο του Στρατού σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπό του.

Στην ομάδα των απαγωγέων βρίσκονταν και μαχητές του PKK, οι οποίοι ήλεγχαν τις ταυτότητες των οδηγών που περνούσαν από το σημείο.
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις στην περιοχή και πραγματοποιήθηκαν επανδρωμένες πτήσεις επιτήρησης-αναγνώρισης. Ακόμη, διευκρίνισε ότι απαχθέντες παραδόθηκαν στην τοπική αστυνομία νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες και εκτόξευσαν δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος 3000 Κούρδων διαδηλωτών με το οποίο ήρθαν αντιμέτωπες στην Γιουκσέκοβα. Οι διαδηλωτές απάντησαν εκσφενδονίζοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ και κατέστρεψαν κάμερες ασφαλείας της αστυνομίας και δημοσίων κτιρίων, μετέδωσε το πρακτορείο Doğan.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες ότι η απαγωγή και το περιστατικό στην Γιουκσέκοβα είχαν ως στόχο να τορπιλίσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει τέλος στον ανταρτοπόλεμο ο οποίος διαρκεί 30 χρόνια στην Ανατολία, προσθέτοντας ότι αυτός δεν θα πτοηθεί.
Τα κεντρικά του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη στα νοτιοανατολικά, βρέθηκε στο στόχαστρο διαδηλωτών αργά χθες οι οποίοι εκτόξευσαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των γραφείων σπάζοντας τα τζάμια σε διπλανά κτίρια. Κανείς δεν τραυματίστηκε.