«Υπεράνω» ΕΕ ο Ερντογάν: Δεν θα μας επηρεάσουν οι όποιες κυρώσεις – Κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι αποφεύγει τον διάλογο

Μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε μάλλον απαξιωτικός.

Όμως όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν δεν έμεινε εκεί, αλλά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να φέρει το θέμα των διαφορών με την Τουρκία στην Ε.Ε.» και ανέφερε πως «στην πραγματικότητα αυτοί προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι. Όπως έκαναν και με το κάλεσμα του κυρίου Στόλτενμπεργκ. Για παράδειγμα, υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα βήμα μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας [και] δυστυχώς πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα», δήλωσε.

Κατά τα λοιπά σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν δήλωσε -όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu- πως όποια απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, δεν την απασχολεί, ούτε θα την επηρεάσει.

Αναφερόμενος προφανώς στην έγκριση από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων του αμυντικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και κυρώσεις για την απόκτηση των ρωσικών S-400, ο Ερντογάν σημείωσε πως η κριτική των ΗΠΑ για την αγορά οπλικών συστημάτων από την Τουρκία «δεν είναι η αρμόζουσα».

Τέλος τόνισε ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν «στην ανοικοδόμηση των περιοχών που βρίσκονταν υπό κατοχή από την Αρμενία».